Магазин

Да ли ваш партнер проводи превише времена уз мобилни телефон

Прекомерна употреба телефона у вези изазива осећај несигурности код партнера и изазива сукобе у односима. Иако могу бити повезујућ елемент када се користе у одговарајућој мери, мобилни телефони могу смањити квалитет везе
Да ли ваш партнер проводи превише времена уз мобилни телефон© freepik/lookstudio

Иако данашњи паметни телефони и остали "геџети" понекад представљају бег од реалности, друштвене мреже, на којима проводимо сате и сате, често су повод за размирице међу емотивним партнерима, будући да време које би требало да проводе заједно једно од њих проводи са телефоном у рукама.

Мобилни телефони, таблети, лаптопови и остали уређаји у данашње време представљају главну конекцију са породицом, пријатељима и колегама са посла, а цео свет ослања се управо на комуникацију путем "месинџера" и друштвених мрежа. Бројна пријатељства, па чак и емотивни односи данас започињу "лајковањем" слика на друштвеним мрежама и необавезном комуникацијом преко неке апликације, иако касније, према подацима истраживања, управо друштвене мреже и учестало коришћење телефона постају "јабука раздора" у емотивном односу.

На почетку неког односа дописивање обично траје читав дан: одговоре добијамо готово исте секунде, симпатичне поруке нам маме осмехе, а емотикони срца и пољубаца преплављују екране уређаја. На овакву динамику и интензитет лако се навикнемо, и, као да несвесно очекујемо да ће тако бити сваки дан. Без обзира на то да ли је партнер у гужви на послу, или је са друштвом отишао да гледа утакмицу, или је можда на тренингу, очекујемо да нам увек буде доступан. 

Управо ту настаје проблем - у том очекивању да ће нам партнер у сваком тренутку бити расположив, "на први клик", а када не добијемо одговор као на почетку, готово исте секунде, у нама креће вртлог сумње - "Зашто ми не одговара на поруку, када је нон стоп на телефону?" Као резултат ове појаве, настао је и термин "фабинг".

Шта је "фабинг" и како утиче на наше емотивне односе

У енглеском језику однедавно постоји термин "фабинг" (phubbing), а његово значење најједноставније се може објаснити као мера у којој појединац користи свој мобилни телефон док је у друштву свог партнера. На основу анкета и истраживања која су спроведена, а у којима је учествовало 145 испитаника, креирана је скала учесталости "фабинга" на основу:

  • Задовољства емотивним односом 
  • Емотивног благостања

Према добијеним резултатима, главни кривац за сукобе је управо мобилни телефон, а утицај "фабинга" на емотивне односе је неоспоран. Ипак, треба имати у виду и чињеницу да је код особа које имају виши степен "анксиозног типа везивања" коришћење мобилног телефона од стране партнера изазивало бурније реакције него код оних које га немају. "Фабинг" се индиректно доводи у везу и са депресијом, будући да квалитет емотивних односа и осећај задовољства и сигурности итекако утичу да квалитет живота.

"Интересантно је да су људи често "залепљени" за своје телефоне због ФОМО ефекта (страха од пропуштања), каже психотерапеут Сузи Пилеђи Павелски. "Оно што можда не схватају је у том тренутку је, да оно што заиста пропуштају је повезивање са особом која је поред њих само како би посветили пажњу нечем тривијалном, што неће бити важно на дуге стазе." 

image