Драматично откриће: Пестициди у храни смањују број сперматозоида, пад од 50 одсто

Иако је основна намена пестицида да сачувају биљку и омогуће максималан род, нова истраживања говоре да ове хемикалије негативно утичу на број сперматозоида. Током пола века концентрација сперме је пала за око 50 одсто, кажу научници и потврђују да ова једињења негативно утичу на плодност код мушкараца. Ипак, напомињу да за овакав алармантан податак треба узети још фактора, као што је гојазност, хроничне болести и свакодневна употреба мобилних телефона.

Пестициди који се користе у баштама, травњацима и којима се прска воће и поврће, доприносе драматичном паду броја сперматозоида, показала је нова студија.

"Током 50 година, концентрација сперме је пала за око 50 одсто. Иако вероватно постоји много узрока који доприносе резултатима, наша студија показује снажну повезаност између два инсектицида, органофосфата и Н-метил карбамата и пада концентрације сперме", рекла је Мелиса Пери ауторка студије и декан Колеџа за јавно здравље на Универзитету Џорџ Мејсон.

Пестициди су свуда - у храни, ваздуху, па чак и у грађевинском материјалу

Једно од најчешће коришћених једињења у свету - органофосфати су главне компоненте нервног гаса, хербицида, пестицида и инсектицида, а такође се користе за прављење пластике. Они се широко користе у пољопривреди, али ту се не завршава њихова присутност:

"Примећени су у грађевинским конструкцијама, користе се за одржавање украсних травњака. Налазе се у храни, тако да се показало да је изложеност органофосфату релативно широко распрострањена", наглашава Пери, а преноси Си-Ен-Ен.

Н-метил карбамати убијају инсекте оштећујући нервни систем. Користе се за прављење инсектицида који се примењују на различитим ратарским, воћним и повртарским културама: "Постоји довољно доказа да можемо да кажемо да ове врсте једињења негативно утичу на плодност код мушкараца", рекао доктор Александар Пастусзак.

Научници истичу да на "пад" броја сперматозоида не утичу само пестициди као и да није занемарљив негативни утицај гојазности, лоше исхране, хроничних болести, загађења, као и зрачење од употребе мобилних телефона.

Мушкарци који су били више изложени пестицидима, попут оних који раде у пољопривреди, имали су значајно мању концентрацију сперме од мушкараца који су били најмање изложени органофосфатима и Н-метил карбаматима", показало је истраживање објављено у Environmental Health Perspectives магазину. У оквиру ове студије, укључена су разна истраживања која су у фокус стављала наведене хемикалије, а такође је испитано како су те хемикалије утицале на 1774 мушкарца.

Како успорити вртоглави пад броја смерматозоида 

Иако је податак заиста алармантан, постоје одређене мере које свако од нас треба да предузме. За почетак, научници препоручују да бирамо органску храну.  "Уколико особа пређе на органску исхрану, нивои пестицида у урину се брзо смањује", истичу стручњаци.

Такође, ако нам органска храна није доступна, онда је препоручњиво да добро и темељно перемо и љуштимо воће и поврће. Прање руку топлом водом и сапуном пре и после припреме свежих намирница, као и испирање производа пре љуштења, како се прљавштина и бактерије не би пренеле са ножа на воће или поврће су још неки савети које препоручују научници.

Који резултати показују да је сперма доброг квалитета

Светска здравствена организација је одредила критеријуме које узорак сперме треба да испуни да би се сматрало да потпада под параметром плодности.

Међутим, ово би требало да се узима у обзир заједно са покушајима да се природно дође до трудноће. Ако мушкарац има сперму која је ван нормално дефинисаних параметара, могу постојати опције да се резултат поправи, пише Школа за родитељство.