Магазин

Студија: Мушкарци имају више користи од физичке привлачности за успех у каријери

Познато је да лепи људи могу имати одређене повластице током живота, али нова студија је показала да физички изглед у пословном свету може бити моћнији алат за мушкарце, него за жене. Научници су анализирали како физички изглед може да утиче на будући успех појединца, без обзира на социоекономски статус његових родитеља или места у коме је одрастао.
Студија: Мушкарци имају више користи од физичке привлачности за успех у каријери© Unsplash/Hunters Race

Истраживачи са Пољске академије наука су пратили животе преко 11 хиљада људи, од периода адолесценције, па све до наредних двадесет година. Анализирали су оцене које су им доделили на основу њиховог физичког изгледа, па затим информације о њиховим успесима током школовања и на послу, као и њихове приходе у одраслом добу.

Открили су да су људи који су били оцењени као "привлачни" у петнаестој години зарађивали више новца него своји родитељи када су дошли до тридесетих година, а ова статистика је била знатно заступљенија код мушкараца, него код жена, поготово код оних који су запослени у просвети.

Научници сматрају да је изглед велики фактор код ових резултата из неколико разлога. Пре свега, као што је време показало, за људе који су физички привлачни се вековима су важили за снажне и здраве партнере, који могу бити савршени за стварање породице. Због тога, у савременом добу, атрактивни људи (чак и на подсвесном нивоу) могу да делују искреније, талентованије и интелигентије него што заправо јесу а тим научника је желео дубље да проучи материјалне последице овог феномена, преноси "Дејли мејл".

Истраживачи су упоређивали велике базе података где су сваког учесника морали да оцене бројевима од један (веома непривлачан) до пет (веома привлачан). Нису постојали одређени критеријуми оцењивања, али чланови тима би се усагласили око оцена пре настављања анализе. Закључили су да свако ко је добио оцену "пет" у тинејџерском добу је имао знатно успешнију каријеру и виши ниво прихода, него они који су добили "један" или "два".

Интересантно је да су научници дошли до ових резултата чак и након што су додатно проучавали места у коме су учесници одрастали, њихово здравље током детињства и социоекономски статус родитеља, али једно је било сигурно: мушкарци су имали више користи од физичке привлачности у каријери.

Истраживачи су искључиво оцењивали изглед у периоду адолесценције зато што, када учесници одрасту и почну да зарађују, себи могу да приуште чланство за теретану, козметичке третмане или чак пластичну хирургију, што би изменило њихов ниво привлачности.

Постоји још неколико фактора и детаља студије које су научници узели у обзир. Пре свега, постоји могућност да су многи учесници који нису на почетку имали велике оцене, временом (након пубертета) постали атрактивнији и успешнији, јер је постојала велика разлика у резултатима пословног успеха између оних који су били "непривлачни" и "веома непривлачни". Другим речима, они који су били "само" непривлачни су временом природно могли да постану атрактивнији, што је утицало на резултате.

Иако су резултати интересантни и сигурно је да физички атрактивни људи могу имати одређене привилегије у животу, није могуће прецизно мерити и предвидети успех у каријери појединца на основу његовог изгледа.

image