Магазин

Утицај тетоваже на пословни успех: Студија открива неочекиване предности цртања по телу

Нова студија је показала да тетоваже (које многе људе асоцирају на негативне карактеристике личности) могу помоћи онима који желе успех у послу. Према истраживању, људи који оснују стартапове и имају видљиве тетоваже могу имати веће шансе да прикупе велике суме новца од инвеститора, јер се њихове тетоваже могу повезати са појединим позитивним аспектима, као што су иновативност и маштовитост.
Утицај тетоваже на пословни успех: Студија открива неочекиване предности цртања по телу© Unsplash/bruce mars

У студији је анализирано скоро две хиљаде кампања за финансирање стартап компанија а истраживачи су желели да виде да ли би јавност била вољна да уплати више или мање новца ако би представници стартапа имали видљиве тетоваже. Резултати су били изненађујући, јер се испоставило да су тетоваже заправо биле од велике помоћи за прикупљање већих сума новца који би помогао у основању бизниса.

"Тетоваже су помогле код свих врста кампања. За уметничке стартапове, ако је представник компаније имао видљиве тетоваже, било је око 128 више донација у поређењу са кампањама где представници нису имали видљиве тетоваже. За кампање које нису биле уметничке, тетоваже су привукле чак 458 више донација, што је направило профит од скоро тридесет хиљада долара више, него код кампања где представник није имао тетоваже," преноси "Волстрит џорнал".

Зашто су тетоваже играле тако велику улогу у успеху стартапова и навеле људе да шаљу уплате, поготово ако деценијама постоји веровање да тетоваже "нису професионалне"? Истраживачи сматрају да постоји неколико потенцијалних разлога.

Пре свега, тетоваже асоцирају на креативност, јер представљају носиво уметничко дело. Креативност и маштовитост су сигурно пожељне особине у професионалном свету, поготово када је у питању стартап који би требало да се истиче у односу на друге компаније. Поред креативности, тетоважа може да буде јединствен симбол индивидуалности и одбацивања типичних шаблона. Ово може да асоцира на иновативност, спремност на нове изазове и експериментисање без страха, што може донети жељени успех у послу.

Ипак, иако негативни стереотипи о тетоважама све више нестају и тетовирање постаје све популарније међу млађим генерацијама, не може се рећи да ће тетоважа дефинитивно бити од помоћи код успеха у каријери. Резултати ове студије су били искључиво везани за стартапове, а не за компаније које имају успостављен систем рада и правила. Када је у питању стартап, тетоважа може бити назнака иновативности која је неопходна за такав пословни потез, али сигурно је да се на њу не можемо у потпуности ослонити када бирамо професионални пут за будућност.

Велики број компанија неће прихватати тетоваже, док друге могу фаворизовати овај начин самоекспресије.

Правила су различита од фирме до фирме, као и ставови према тетоважама, тако да је увек најбоље да пронађемо радно место које нам одговара у сваком погледу. На пример, ако је одређена радна позиција управо оно што нам треба, али наше тетоваже представљају проблем, онда може бити добра идеја да их прекријемо зарад добијања доброг посла. С друге стране, ако нисмо спремни на овакав компромис, онда увек можемо наставити да тражимо нова места, која ће у поптуности прихватити наш укус и естетске преференце.

image