Магазин

Црни кавијар: Омиљени деликатес космонаута и један од најјачих афродизијака на свету

Русија и луксуз - управо су ова два појма синоними за црни кавијар. Одвајкада се ова намирница налазила на трпезама "одабраних" становника света - од чланова царске породице, преко највиших званичника света, па све до космонаута. Међутим, црни кавијар није само добро изрекламирана намирница - он је изузетно богат протеинима, витаминима и минералима, а важи и за један од најјачих афродизијака на свету.
Црни кавијар: Омиљени деликатес космонаута и један од најјачих афродизијака на свету© Canva / bondarillia

Црни кавијар није само намирница, то је читава филозофија. Он је и синоним за "тешки луксуз", престиж и елегантне гала вечере. Традиционално, црни кавијар се добија од икре јесетре која се мрести у Каспијском и Црном мору, што Русију чини једним од највећих извозника овог "црног злата". Које се то занимљивости везују за ову намирницу и због чега њена цена достиже и неколико десетина долара за један килограм?

Црни кавијар је одувек био "резервисан" за највиши сталеж

Због своје реткости, црни кавијар је одувек био на цени, а ову намирницу су на својој трпези могли себи приуштити само највиши слојеви друштва. У време Царске Русије, црни кавијар се служио искључиво на двору владара, а љубав према овом деликатесу није била условљена само његовим изванредним укусом, већ и јединственим квалитетом.

За време владавине Ивана Грозног на празничној трпези се увек налазио и црни кавијар куван на маковом млеку. Овај специјалитет, међутим, није био је сервиран било коме, већ само гостима од посебног значаја и са истанчанним укусом. Само за једну такву вечеру рибари су на двор достављали око 1500 јесетри, које су и онда биле веома ретке и скупе.

Најбољи начин да се црни кавијар проба је "с руку"

Традиционалан начин дегустације црног кавијара је подразумевао да се мала количина овог деликатеса кашичицом стави право у руку, односно између кажипрста и палца, и онда тако поједе. Ова пракса се усталила још у времена Царске Русије, када су трговци пре склапања посла, односно куповине кавијара, обавезно пробали робу.

Због чега су бирали баш овакав начин испробавања? Веровало се да само кавијар који се проба "с руку" може да отвори пуну лепезу својих укуса и арома. Такође, од давнина важи неписано правило да се црни кавијар сервира на собној температури, практично из истог разлога.

Омиљена намирница космонаута

Црни кавијар се сматра веома хранљивом намирницом која је пуна беланчевина, витамина и минерала и управо из тог разлога се она налази и на менију космонаута. Оваква традиција се усталила још у времена Совјетског Савеза.

И данас се, пред сваку Нову годину, космонаутима на Међународној космичкој станици шаље новогодишњи пакетић, који садржи 10 теглица црног кавијара, маслине, коштуњаво воће, чоколаде и многе друге посластице.

Један од најбољих афродизијака на свету

Осим тога, црни кавијар је и један од најјачих афродизијака на свету, који има подједнако јако дејство и на мушкарце и на жене. Међу уоченим ефектима ове намирнице је, поред повећања сексуалне жеље, и повећање енергије.

Научна истраживања су показала и да постоји низ бенефита по здравље плода који се налази у мајчиној утроби: уколико трудница регуларно једе црни кавијар током трудноће, вероватноћа развоја рахитиса и других обољења.

image