Магазин

Боршч - 500 година стара чорба која је покорила космос

Омиљена чорба императорке Катарине Велике већ неколико векова налази се на првом месту фаворита руске традиционалне кухиње, а око тога коме он "припада" Руси и Украјинци не могу се сложити од самог његовог настајања - баш као што се и Срби "боре" око ајвара са комшијама Словенцима и Македонцима.
Боршч - 500 година стара чорба која је покорила космос© Canva / Elena_Vakhovskaya

Данас се руска кухиња не може замислити без боршча, традиционалне чорбе од цвекле и парадајза, коју обожавају све генерације, а нема те домаћице која нема породични рецепт за овај специјалитет. Током своје дуге историје боршч је преживео бројне измене када су у питању намирнице од којих се правио. У стара времена боршч су називали "чорба од медвеђе шапе", касније "чорба са месом и гљивама", да би тек касније постао боршч каквим га данас знамо.

Боршч има традицију дугу преко пет векова

Ово традиционално руско јело први пут се спомиње у новгородским рукописним књигама периода 16. и 17. века, а савети за припрему чорбе од медвеђе шапе, цвекле и купуса могу се пронаћи и у литерарном "споменику" 16. века – "Домостроју".

Први боршч био је без кромпира и парадајза

За своју дугу историју рецепт за припрему најпознатије руске чорбе мењао се небројано пута, све док у Источну Европу нису стигли кромпир, парадајз и пасуљ. За киселкасти укус у боршч су се додавали кисели купус, зелене јабуке, па чак и јагоде, а парадајз се почео користити тек у 18. и 19. веку, када је са америчког континента он стигао у Русију и Украјину.

Назив "боршч" ова чорба дугује боршчевику

Претпоставља се да је назив "боршч" потекао од назива биљке која се изворно користила за његову припрему, будући да је у првим записаним рецептима коришћен боршчевик (медвеђа шапа) - блиски и сасвим безазлени рођак отровне биљке која постоји свуда у Европи, а чији су се млади листови додавали у чорбу. Већ у 18. веку боршчевик су престали да користе као намирницу, али је чорба задржала своје име.

Боршч има своју територију

Традиционално јело источних Словена припрема се не само у Русији и Украјини, већ и у суседним земљама попут Белорусије, Пољске, Литваније, Молдавије у Румуније. Становници Литваније, примера ради, више воле хладан боршч на кефиру и ренданој свежој цвекли са додатком свежих краставаца, док Пољаци преферирају три различите врсте боршча – на ражаном брашну, црвени са цвеклом и "капустник", боршч на киселом купусу.

Постоји преко сто рецепата за боршч

Начини припреме боршча варирају не само од једне до друге земље, већ се и у различитим регионима Русије они разликују: негде се у њега додају кнедле, а у неким регијама и гљиве и сушено воће. Најтежи за припрему био је и остао кијевски боршч – за бујон се користе три различите врсте меса (говедина, овчетина и свињетина), а поред поврћа које се обавезно додаје, један од главних састојака је и природни хлебни квас.

У САД постоји "Боршчевој појас"

Веровали или не, један део Њујорка носи назив по руском традиционалном јелу - "Боршчевој појас". Према историјским подацима, баш ту су се населили Руси, Украјинци и Пољаци који су са собом донели рецепт за боршч.

Боршч је покорио и космос

Стари добри боршч није освојио само срца овоземаљска, већ је покорио и космос. Рецепт за најбољу руску чорбу коју би космонаути понели са собом у свемир разрадили су у једном од научно-истраживачких института Русије, а његову припрему на себе је узео експериментална фабрика у Бирјуљову у Подмосковљу. Ипак, њега могу пробати и они који су на Земљи – овакав боршч продаје се на посебним аутоматима у Москви, Санкт Петербургу и Кирову.

Индекс боршча за израчунавање потрошачке корпе

Попут "индекса Биг мека" који постоји у Америци, у Русији и Украјини постоји "индекс боршча" који одређује реалну потрошачку моћ - колико је новца потребно да се купе све намирнице како би се припремила једна шерпа боршча. За прорачун се узимају средње вредности намирница у посматраном региону, на основу којих се може утврдити поскупљење намирница, однос прихода и трошкова и стандарда у односу на друге регионе.

Боршч је добар за срце и крвне судове

Како је цвекла богата солима азотне киселине које подстичу ширење крвних судова и снижавање артеријског притиска, а кромпир богат калијумом који је неопходан за здрав рад срца, боршч је права "суперхрана". Поред ове две основне намирнице, ту су и купус, шаргарепа и зелен, те витамина и минерала има на претек.

Боршч има свој празник

Фестивали посвећени боршчу у Русији се организују у многим регионима, док ресторани руске традиционалне кухиње често организују и бројне забавне активности: такмичење у најбржем једењу боршча, такмичење за најинтензивнију боју руског специјалитета, највећи лонац са боршчем и томе слично. У појединим градовима постоје и посебни "семинари" за припрему боршча, на којима врсне домаћице демонстрирају на који начин се он припрема и деле трикове за најукуснију чорбу.

У наставку, доносимо вам и рецепт за ову традиционалну руску чорбу:

image