Магазин

Зашто мушкарци допуштају својим девојкама да их победе у играма

Да мушкарци веома често дозвољавају својим девојкама или женама да побеђују у различитим играма (друштвене игре, видео игре, игре у забавним парковима...), показала је једна кинеска студија. Иако овакав начин размишљања можда не доноси "фер" резултате, постоји неколико потенцијалних разлога зашто мушкарци верују да је "поклањање победе" мудрији избор.
Зашто мушкарци допуштају својим девојкама да их победе у играма© Freepik/freepik

Истраживачи су закључили да велики број мушкараца радо предаје победу својим лепшим половинама када са њима играју различите такмичарске игре. Када су дубље анализирали резултате следећег, закључили су да мушкарци допуштају женама да победе да би одржали мир у односу, као и да би спречили друге мушкарце да покушају да их "отму".

"Мушкарци вероватно верују да им је живот срећнији ако су им жене срећније па избегавају потенцијални конфликт, тако што ће им допустити да победе," објашњава главни аутор студије за журнал "Неуросајенс".

Како су научници дошли до ове теорије?

Анализирали су понашање 52 жене између 18 и 25 година током игре са људима који нису били њихов партнер. Интересантно је да су тада биле изузетно такмичарски настројене и сконцентрисане, али када су играле исте игре против својих партнера, биле су лежерније и опуштеније.

Међутим, резултати игара су показали да су жене много чешће побеђивале када би играле исте игре са партнерима, иако су биле мање сконцентрисане, тако да су истраживачи закључили да су им мушкарци једноставно дозволили да их победе.

Научници сматрају да иза овакве одлуке стоји прилично једноставан разлог: мушкарци желе да су њихове драге срећне, задовољне и да се осећају добро у њоховом присуству, што умањује шансе да ће да их привуку други мушкарци.

Ипак, истраживачи верују да, иако овај приступ може да помогне код одржавања хармоније у љубавном односу, здрава количина такмичарског духа и игре у којима обе стране могу да победе и изгубе може бити добар избор за унапређивање везе.

 

image