Магазин

Ове намирнице никако не би требало да подгревамо у микроталасној пећи

Иако је микроталана пећ најбржи и најзгоднији начин да подгрејемо већ спремљену храну, поједине намирнице никако не би требало да у њој грејемо. Нека храна загрејана у микроталасној може бити само неукусна, а друга - чак и опасна по здравље.
Ове намирнице никако не би требало да подгревамо у микроталасној пећи© Canva / RossHelen

Нарочито сада, у периоду слава, у нашим домовима често остаје велика количина хране, коју са много више уживања поједемо када је топла. Ипак, стручњаци саветују да поједине намирнице никада не загревамо поновно, а нарочито не у микроталасној пећници.

Пиринач

Пиринач садржи споре Bacillus cereus, бактерије која може бити један од главних криваца за тровање храном. Споре могу "преживети" чак и термичку обраду, било да је у питању кување или печење у рерни, а приликом стајања на собној температури - наставити свој животни век. Из тог разлога се не препоручује ни додатно загревање пиринча у микроталасној пећници, будући да се развој бактерија на тај начин само још више подстиче.

Кафа

Како се кафа хлади, и њен укус се постепено мења, а у додиру са ваздухом она постаје све горчија и мање ароматична. Загревањем у микроталасној се овај процес само додатно подстиче, а поновно угрејан, напитак поприма устајао, кисело-горак укус. Из тог разлога се увек препоручује сервирање у мањим шољицама или термосима који су херметички затворени.

Тврдо кувана јаја

Тврдо кувана јаје која сте претходно загрејали у микроталасној рерни могу врло лако постати права правцата "темпирана бомба". Како се у беланцима складишти влага, која нема где да испари, притисак у јајима која подгревате у микроталасној расте, све док их не пресечете, или још горе, загризете. Тада, пара под притиском избија на површину, и тако врела, може изазвати опекотине на лицу и телу. Зато јаја никада немојте загревати у микроталасној, већ у чинији са топлом водом. Требаће само пар минута више, али ћете барем бити безбедни.

Риба

За разлику од јаја, риба није толико опасна када се загреје у микроталасној пећници. Ипак, поновно подгревање рибе ће је готово сигурно исушити, те ће оброк коме сте се толико радовали бити погоднији за бацање него за конзумацију. Масније врсте рибе, попут лососа, поред исушивања могу чак и потпуно променити укус и добити опору ноту којој се нисте надали. Због тога је рибу увек боље послужити хладну него загрејану, уз додатак кромпир салате или далматинског варива, који се такође могу послужити хладни.

Ћуретина

Сочна ћуретина коју сте спремили је још једна од намирница које никада не би требало да подгревате у микроталасној, будући да се и она, попут рибе, на тај начин веома лако исуши. Уместо тога можете припремити сос којим ћете прелити месо, а притом сачувати његову сочност и текстуру. Осим тога, ћуретина се може сервирати и хладна, у тортиљи са грилованим поврћем и дресингом.

Храна коју сте већ раније подгревали

Храну коју сте већ једном или више пута погревали никако не би требало да изнова излажете топлоти. Што више пута храну загревате, а затим и хладите, то је већа вероватноћа да ће се у њој развијати бактерије. Самим тим, она је и ризичнија за конзумацију. Осим тога, чак и уколико су у питању мање кварљиве намирнице, њихов укус се вишекратним загревањем мења, па тако од оброка који је веома укусан, то може постати нешто што је на граници да постане нејестиво.

image