Магазин

Марија Разумовскаја - руска књегиња коју је супруг прокоцкао на картама

Књегиња Марија била је девојка из угледне, али не нарочито богате породице. Млада и неискусна, она на балу упознаје Голицина, коцкара и пробисвета какав се једном рађа, са којим убрзо ступа у брак. Срећом, други бал њену судбину још једном окреће наглавачке и она упознаје грофа Разумовског. Варнице су плануле за трен, али је Марија удата! Међутим, судбина је одиграла сјајну игру и за карташким столом спајила Разумовског и Голицина, који у последњој, пресудној партији губи своју жену.
Марија Разумовскаја - руска књегиња коју је супруг прокоцкао на картама© Wikimedia Commons / Alexander Brullov

Књегиња Марија Вјаземскаја је још као сасвим млада дошла на царски двор, а врло брзо је њена лепота очарала многу угледну господу. Најупорнији од свих обожавалаца био је кнез Александар Голицин из једне од најбогатијих и најутицајнијих руских породица, са којим се Марија упознала на балу организованом у Зимском двору.

За младу Марију кнез Голицин је био одлична прилика, а само неколико месеци од упознавања организована је и раскошна свадба. Међутим, на томе се њена бајка завршава. Срећом, други бал и познанство са угледним грофом Маријин живот мењају из корена, а изгубивши на картама, Голицин своју супругу препушта опоненту - грофу Разумовском.

Брак Марије и Голицина је био фијаско

Иако је на први поглед њихов брак био идиличан, "иза кулиса" је све било потпуно другачије: Голицин је био велики егоиста, грубијан и насилник, који је сироту Марију малтретирао како психички, тако и физички. Кнез је био познат по свом раскалашном, нимало достојанственом понашању: умео је да изађе са друштвом и кући се не врати недељама, а када би и дошао, мртав пијан, викао би на њу и понижавао је.

У народу је Голицин јако брзо добио надимак Cosa rara, што у преводу са италијанског значи Ретка ствар, односно ретко лош човек. За само 10 година, Голицин је прокоцкао скоро сво наследство, а супругу довео до стања нервне растројености. Срећом, још један бал на коме се Марија појавила је њен живот преокренуо за 180 степени.

Романса Марије и грофа Разумовског

Познанство Марије и грофа Разумовског се догодило сасвим случајно, али слободно можемо рећи да је овај сусрет био судбински. Разумовски је био све што Маријин супруг никада није био: интелектуалац, љубитељ уметности и врло галантан човек. Очекивано, варнице између њих су плануле за трен.

Ма колико се трудили да своје емоције сакрију, сви у окружењу су могли да наслуте да њихов однос није само пријатељски, већ да почива на дубљим емоцијама. Након кратког времена, Марија, тада и даље удата за Голицина, је чак затражила развод како би могла да уплови у везу са Разумовским, али је кнез њен захтев одбио. Тада је гроф чак хтео да Голицина позове на дуел, како би на достојанствен начин решили ситуацију у којој су се нашли. Међутим, судбина је желела другачије.

Како је Голицин прокоцкао Марију

Једне вечери, сасвим случајно, гроф Разумовски и кнез Голицин су се нашли за истим карташким столом. Игра је трајала читаву ноћ: хладнокрвни Разумовски је добијао партију за партијом, а окорели коцкар Голицин улагао све више и више не би ли се "извукао". Пред сам крај вечери, Голицину готово да ништа више није ни остало, и тада је Разумовски предложио да онај ко победи у последњој партији "добије" Марију, а ко изгуби - сав новац који је те вечери био у оптицају.

Жељан новца, Голицин се сложио и партија је почела. Маријина судбина је дословно била у рукама грофа Разумовског, мушкарца које је безусловно веровала и који јој је показао да права љубав заиста постоји. У само неколико потеза, Разумовски је победио свог противника, а она коначно ослободила стега брака са тиранином Голициним.

image