Магазин

"Црни бал са брилијантима" или како се руска императорка осветила аустријском двору

Давне 1889. године на руском двору организован је веома необичан бал коме су све званице носиле искључиво црне тоалете и брилијанте. Идеју за овакав дрес код императорка Марија Фјородовна није добила случајно - ово је био осветнички бал, а разлог је био непоштовање Руске империје од стране аустријског двора.
"Црни бал са брилијантима" или како се руска императорка осветила аустријском двору© Youtube / БЛИЖЕ К СЛОВУ

Северна престоница Русије била је нашироко позната по грандиозним балским весељима који су се организовали током зимског периода - од Божића па све до краја Масленице. Међутим, током владавине Николаја II, након скоро два века друге традиције, балови су полако почели да се проређују, што је у народу, али и царској породици изазвало веома бурне емоције, јер балови су били не само свечаности на којима би се елита забављала, већ и место на коме би се склапала значајна познанства и бракови.

Како је аустријски двор "покварио односе" са руском императорском породицом

Током владавине императора Александра II, аустријски двор прекршио је "златно правило" добрих међудржавних односа и организовао весеља током периода жалости у царској Русији, а овакво непоштовање политичких канона руска императорска породица никада није заборавила. Односно, можда би се преко оваквог инцидента и прешло, да преминули руски цар није био наследник тада владајућег Александра II и рођени брат будућег цара Александра III.

Међутим, да се освета сервира хладна наследници руске царске породице најбоље су знали, и било је само питање тренутка када ће се се императорски двор присетити овог некоректног односа аустријских владара. Веровали или не, савршен тренутак наступио је само неколико година касније.

Освета се сервира хладна

Императорка Марија Фјодоровна је обожавала балове и све у вези њих: уживала је да у свом двору види "крем де ла крем" друштва тог доба, обожавала је да плеше и пева, а сваки бал који је организовала имао је своју тематику - гости су долазили у костимима, под маскама или у тоалетама одређених боја. У јануару 1889. године, када се императорска породица припремала за отварање нове балске сезоне, у Аустрији се догодила Мајерлингска трагедија - погинуо је 30-годишњи кронпринц Рудолф са својом 17-годишњом љубавницом Маријом фон Вечера.

Вест о трагичном догађају је брзином светлости обишла читаву Европу, и наравно, дошла до Русије, а по правилима добрих међудржавних односа (истих оних којих се аустријска породица није придржавала), руски царски двор је требало да откаже све манифестације и прославе и буде у жалости. Али не! Марија је добро запамтила тренутак када је аустријски двор показао непоштовање према смрти члана династије Романов, а како би се осветила, организовала је "Црни бал са брилијантима".

Црне тоалете и обавезни брилијанти

Само три дана пред бал, Марија Фјодоровна је свим гостима послала посебне позивнице, на којима је било изричито наведено да је на бал неопходно доћи у црним тоалетама, док је дамама наглашено да уз црне хаљине обавезан и скупоцен накит. И замислите само, царски двор, окићен од пода до плафона, велики број званица у црним тоалетама и сјај брилијаната који се расипа по светлом месечине која се пробија кроз високе прозоре! Очевици овог спектакла причали су како никада у животу нису видели такву лепоту и раскош.

"Светске даме су лепршале у црним хаљинама, на њима су брилијанти сијали попут кристала леда када их сунце обасја. Звучала је само бечка музика".

Сама Марија Фјодоровна је излгедала као Царица Ноћи - у црној хаљини до пода прекривеној брилијантима, императорка је пленила погледе свих присутних. Те вечери она није размишљала ни о чему - ни о томе што ће већ сутра цела Европа осуђивати овај потез руске империје, ни о томе што су сада односи са аустријским двором дефинитивно достигли тачку из које нема повратка. Једино што јој је било важно је да правда буде задовољена и то не било како, већ са стилом и у пуном сјају.

image