Магазин

Коначно добре вести за планету: Забележено велико смањење крчења Амазонске прашуме

Од почетка ове године је забележено драстично смањење крчења Амазонске прашуме за чак 55.8 одсто, у односу на исти период прошле године. Смањени губитак шумских површина, које је анализирала организација Amazon Conversation's MAAP, примећен је највише у Бразилу, Kолумбији, Перуу и Боливији, што је веома добра вест за будућност животне средине.
Коначно добре вести за планету: Забележено велико смањење крчења Амазонске прашуме© Pexels/Molly Champion

Губитак шума Амазона пао је на 9.117 квадратних километара у периоду од 1. јануара до 8. новембра, што је подручје величине Порторика. "Програм праћења шума" који је спровела организација је пратио смањење уништења шума у девет амазонских земаља, преноси Танјуг. Еколог и директор МААП Мет Финер каже да последњи подаци говоре да још увек постоји нада за највећу светску прашуму, која има велику улогу у смањењу глобалног загревања.

Наведену најмање забележену стопу уништења амазонске прашуме, од почетка сателитског праћења пре четири године, приписују снажнијем спровођењу закона о заштити животне средине у Бразилу, у чијем се поседству налази 60 одсто површине Амазона, док се пад стопе уништења амазонских прашума на територији Колумбије (66.5 одсто) приписује еколошким политикама председника Густава Петра, ако и променама ставова о крчењу шума међу бившим герилским борцима, који контролишу одређене делове шуме.

У Боливији, која је прошле године забележила пораст стопе губитка шумских територија, према новим подацима МААП, тај проценат је ове године пао за 60 одсто. Губитак шумских површина Амазона примарно је последица људског фактора, али и неких других природних узрока, попут, на пример, јаких ветрова који обарају дрвеће.

Амазонија је највећа прашума на свету и скоро је назамењив фактор у сузбијању глобалног загревања, јер њено многобројно дрвеће апсорбује велике количине штетног угљен-диоксида. Карлос Нобре, професор Универзитета у Сао Паулу и суоснивач Научног панела за истраживање Амазоније, рекао је да су наведени подаци "дивне вести".

Пре две године, више од 100 држава света обавезало се да ће зауставити крчење шума на глобалном нивоу до краја деценије, а Нобре је рекао да му тако велики једногодишњи пад улива оптимизам, јер нови подаци показују да тај циљ може бити остварив.

image
VV inauguration
banner