Магазин

Кључни корак после раскида - усмерити пажњу на себе, а не на бившег партнера, кажу терапеути

Када је срце сломљено и када се суочавамо са болним раскидом, често размишљамо о манама и лошим стварима које смо уочили код бившег парнера. Бес може да нас подстакне да му се светимо, претимо. Овакве ситуације нас сигурно воде у "ћорсокак", јер немамо никакве користи, а и допуштамо да нама владају негативне емоције. Ипак, можемо да променио угао гледања и да пажњу коју посвећујемо бившој љубави, усмеримо на себе. На тај начин, стварамо улог у наше неке будуће односе.
Кључни корак после раскида - усмерити пажњу на себе, а не на бившег партнера, кажу терапеути© @ Drazen Zigic/freepik

Без било какве сумње, раскиди су веома компликоване ситуације у којима има јаких емоција, беса, суза. Ипак, колико год било тешко, ствари можемо да окренемо у своју корист тако што ћемо да радимо на себи и унутрашњој спознаји.

"Раскид је велики емоционални изазов, али може позитивно утицати на лични развој и раст. Након разлаза, препроучљиво је започети свесно раздобље саморефлексије. То укључује да издвојите време да седнете и дубоко размислите о лекцијама наученим из везе, као и жељама и стварима о којима се не може преговарати у будућим односима", каже терапеут Кендра Капалбо.

Бивши остаје у прошлости, време посветити себи и самоспознаји

У периоду после везе, сасвим је очекивано да ћемо трошити време на мане свог бившег. То је можда механизам за суочавање са болом и патњом које осећамо у срцу. 

"Чак и ако окончана веза није била права, може да нас припреми за нову. Прихватање оваквог искуства води ка бољим будућим односима", појашњава Кендра, пише Метро.

Уместо да трошимо време на бившег партнера, можда је добра идеја да се посветимо свом животу. На тај начин, фокус ће бити на нама, а не на особи са којом нема будућности. Саморефлексија је процес у ком посматрамо мисли, осећања, страсти и све остало што чини живот са дистанце. За њу је потребно време и што је најбитније она се учи. У томе помажу психолози, али и добар сан, вежбање и здрава исхрана, вођење дневника, као и медитације, објашњавају стручњаци. 

"Савршен раскид" подразумева конструктивну комуникацију, која често није могућа

На мрежама се неретко прича о "савршеном" раскиду, а неки инсистирају на томе да постоје "прави" и "погрешни" начини решавања сломљеног срца. Стручњаци наглашавају да овакве терорије често не пију воду, јер је раскид за сваку особу другачије искуство.

"Конструктивна комуникација, која долази из срца, је највреднији поклон који можемо да понудимо једно другом током раскида", појашњава терапеут.

Идеалан раскид, према речима стручњака, укључивао би могућност да обе особе отворено и искрено разговарају о томе зашто нису успеле да остану заједно, али су ипак на крају остварили пријатељски однос. Међутим, ово често није могуће.

image