Магазин

Седам година (не)верности: Да ли је истина да супружници најчешће варају у седмој години брака?

Чувени филм "Седам година верности" ће вас сигурно насмејати, али постоји могућност и да ће оставити горак укус у устима. Остварење познато по чувеној сцени у којој ваздух из подземне железнице диже белу хаљину Мерилин Монро, остало је упамћено и по неславном закључку: брачна идила нестаје након 7 година заједништва, а на њено место долазе неверства и разводи. Има ли истине у томе или смо само "понети" филмом? Ево шта кажу истраживања.
Седам година (не)верности: Да ли је истина да супружници најчешће варају у седмој години брака?© freepik

Разлози за неверство у браку могу бити разни - од оних да нам треба "нешто са стране" да "зачини" колотечину у коју смо упали, преко питања посвећености у односу, па све до незадовољених емотивних или сексуалних потреба. Било како било, према мишљењу многих психолога, криза у односима наступа након 7 година, а у тренутку када брачно блаженство има тенденцију да нестане, расту и склоност ка неверству и/или разводу.

Дужина брака и стопа неверства су повезани

За потребе једног истраживања, испитано је 313 одраслих Израелаца старости између 32 и 33 године, од којих су сви били хетеросексуални и у браку најмање годину дана. Учесници су одговарали на питања која су се односила на вероватноћу неверства партнеру, а истраживачи су установили да постоји веза између њихових одговора и дужине брачног живота.

Сви учесници истраживања били су подељени у три групе у зависности од тога колико су година у брачној заједници: кратки (краће од пет година), средњи (6 до 10 година) и дуги бракови (11 или више година), а резултати су показали да је највећа вероватноћа да се неверство деси била у дугим браковима!

Са друге стране, највернији су били испитаници који су у браку били кратко (до пет година), док је средња група била у средини. Парадоксално или не, чињеница је да што је пар дуже био заједно, то је и вероватноћа да ће рећи да размишљају о превари била већа, објављено је у "Џурнал оф секс рисрч".

Мушкарци и жене не варају исто

Код мушкараца, шансе за превару су расле што је веза дуже трајала, а овај феномен научници називају линеарним ефектом. Међутим, код жена је ефекат био криволинијски - за њих је највећа вероватноћа да свог партнера преваре била у периоду од шесте до десете године брака, док су мање шансе за неверство биле у кратким или дугим браковима.

Резултати истраживања сугеришу да су код жена шансе за превару биле веће у 7. години брака, али и да су се након тога резултати смањивали, да би већ у 20. или 30. години брака они били готово једнаки нули. Насупрот томе, код мушкарца је стопа неверстава варирала кроз године: била је висока око 7. године брака, касније би драстично опала, да би после 18. године брака, поново порасла. Водећи се овиме, мушкарци који су били у браку 30 или више година заправо су имали највеће шансе за превару, можда чак и веће него у периоду око седме године заједништва.

Седма година брака најкритичнија

Узимајући у обзир добијене податке, закључак је да је и једнима и другима седма година брака најкритичнија, уз опаску истраживача да ове информације ипак не треба узимати здраво за готово: студија се заснива на вероватноћи преваре коју су сами испитаници пријавили, а не на томе да ли су заиста прошли кроз превару, наведено је у магазину "Џорнал оф Мериџ енд фамили".

Ова неславна статистика није обухватила само стопу неверстава у брачној заједници, већ се пресликала и на учесталост захтева за развод, а подаци америчког Бироа за попис становништва говоре и да је просечна дужина трајања брака пре развода око осам година. Овај податак може сугерисати и да су неверства брачних партнера изашла на видело, те да су након авантура "са стране" супружници одлучили да ипак преко преваре "не пређу", већ живот наставе одвојено.

Резултати не дају одговор на главно питање: Због чега је пик неверства баш у седмој години брака

Када разматрамо ове податке треба имати у виду да велики део истраживања о неверству не прави разлику између споразумне и полигамије без пристанка, као и да већина поткрепљујућих података долази из студија хетеросексуалних парова. Такође, главно питање због чега неверство достиже врхунац у седмој години брака и даље остаје без јасног одговора. Шта је тако посебно у тој седмој години? Мишљења су подељена: неки тврде да узрок томе чињеница да људи живе у такозваним седмогодишњим "обрасцима", док други сматрају и да "фаза меденог месеца" у којој је све идилично, престаје баш у том периоду, а непремостиве разлике почињу да испливавају на површину.

image