Магазин

Најскупљи градови на свету за 2023. годину: Цирих престигао Њујорк

Високи трошкови поседовања аутомобила, скупа алкохолна пића и растуће цене намирница скинули су Њујорк са првог места најскупљег града на свету, према извештају одељења за истраживање "Economist Intelligence Unit" о светским трошковима живота за 2023. годину. Сада Сингапур и Цирих деле неславно прво место.
Најскупљи градови на свету за 2023. годину: Цирих престигао Њујорк© Pexels/Kin Pastor

Ова вест свакако неће изненадити оне који већ осећају финансијски притисак, јер је глобална криза трошкова живота далеко од краја, а становници великих градова ово могу осетити као велики ударац.

Према годишњем индексу трошкова живота који објављује "Economist Intelligence Unit" , ове године широм света су се трошкови живота просечно повећали за 7,4 процената. Најбрже су порасле цене животних намирница. 

Иако је овај проценат мало нижи него скок од 8,1 процената који је забележен у оквиру истог истраживања 2022. године, бројке су и даље знатно веће од "историјских трендова". Повећање цена се успорило највише због смањења проблема у ланцу снабдевања откако је Кина укинула ограничења везана за Ковид-19 крајем 2022. године.

"Очекујемо да ће инфлација наставити да успорава у 2024. години, с обзиром да заостали утицај раста каматних стопа почиње да утиче на економску активност, а заузврат и на потражњу потрошача", наводи Упасана Дут, шеф одељења за светске трошкове живота у "Economist Intelligence Unit".

Најскупљи градови на свету

У оквиру истраживања упоређено је 400 појединачних цена у 173 града широм света у периоду између 14. августа и 11. септембра, а градови Сингапур и Цирих надмашили су Њујорк и постали најскупљи градови на свету за живот ове године.

Сингапур је одмакао испред америчког града, са којим је делио прво место прошле године, док је Цирих са прошлогодишњег шестог места "скочио" на прво, делом захваљујући јаком швајцарском франку, као и скупим намирницама, кућним потрепштинама и рекреацији, преноси "Економист (The Economist)".

Женева, која је изједначена са Њујорком на трећој позицији, и Хонг Конг заокружили су листу првих пет најскупљих градова. Иако је Њујорк прошле године делио прво место са Сингапуром, у популарној америчкој дестинацији, ове године су цене порасле за "само" 1,9 проценат, према студији.

Кинески градови забележили су највеће померање ка дну листе, углавном због спорог опоравка земље након пандемије и смањене потражње потрошача. 

Остали резултати:

Лос Анђелес (шесто место) и Сан Франциско (десето место) били су једини амерички градови који су ушли у првих 10.

Најјефтинији град остао је главни град Сирије, Дамаск, упркос томе што је цена његове потрошачке корпе порасла за 321 одсто.

Мексички Сантјаго де Керетаро био је међу земљама које су највише напредовале на ранг листи, након што је пезос ојачао у односу на амерички долар. 

Слабљење јапанског јена довело је до пада Токиа за 23. места, на 60. место, а Осака за 27. места на 70. место. 

Израелски Тел Авив ушао је међу првих 10, међутим треба напоменути да је истраживање спроведено пре рата Израел-Хамас.

Цене комуналних услуга су расле најспорије у 10 широких категорија роба и услуга које су биле предмет истраживања, повећавши се за 5.7 процената.

Ово су десет најскупљих градова на свету за 2023. годину:

1. Сингапур и Цирих

3. Њујорк и Женева 

5. Хонг Конг 

6. Лос Анђелес

7. Париз 

8. Копенхаген и Тел Авив 

10. Сан Франциско

image
VV inauguration
banner