Магазин

Овај град је проглашен је "Европским градом године"

Сигурно да нам никад неће бити доста Париза, прелепе Барселоне и знаменитог Прага. Ипак, ласкаву титулу "Европског града године" није однео неки познати велеград, већ ушушкани градић на западу Европе који плени не само зградама из средњег века, већ и урбанизном и одрживошћу.
Овај град је проглашен је "Европским градом године"© Harold Jonker/unsplash

Холандски град Амерсфорт, који се налази у провинцији Утрехт, може да се похвали наградом "Европског града године", коју додељује Академија за урбанизам у Лондону. Броји око 160 хиљада становника и има канале, мостова, сређене улице и стаза за бициклисте, као и бројне музеје међу којима се истиче Кућа посвећена чувеном сликау Питу Мондријану и Музеј Армандо.

На први поглед, Амерсфорт се чини као још један холандски град - праве улице са зеленилима, зграде са браон циглама и канали са малим бродовима. Поставља се питање - зашто је стручњацима из Лондона, који су га прогласили градом године, "запао" за око?

Оценили су, да се поред његових величанствених зграда које потичу из средњег века и чувене градске капије, посебно истиче због урбанизма, одрживости и да служи као пример како се управља градом.

Такође је хваљен је због успеха у који остварује у домену иновативног дизајна, али и очувања наслеђа и одличног квалитета живота. Треба нагласити да је овај град ограничио употребу аутомобила и понудио приступачно становање, пише Тајм аут.

"Амерсфорт се фокусира на добробит и срећу својих грађана,", рекао је жири. Био је у ужем избору за награду заједно са шпанском Естепоном и енглеским Ексетером.

Одушевљава туристе, диве се његовим зграда и пешачким стазама

Једно од популарних места, како локалаца, тако и турсита, јесте чувена Мурхуизен улица. Ту посетиоци могу да уживају у пријатним шетњама, куповини, али и да наиђу на занимљиве ресторане где могу да се једу локални специјалитети. У граду се налази и торањ Лиеве Вроуве, који је све што је остало након што је оригинална црква случајно дигнута у ваздух. Висок је 100 метара и са њега може да се види прелепа панорама.

Према коментарима који туристи остављају на чувеном сајту за оцену путовања Трипадвајзор, можемо да закључимо да посетиоце превасходно одушевљава архитектура и угоститељски објекти.

"Амерсфорт је историјски град са двоструким одбрамбеним каналом и градским зидинама из средњег века. Одличан је за куповину и шетњу и има много ресторана", пишу на сајту.

image