Магазин

Клинички психолог објаснио због чега нам се причињавају духови

Милиони људи широм света верују у постојање духова, а овај паранормални феномен је укорењен у готово свим светским културама. Једнино што никада није било јасно је због чега нам се они причињавају. Сада је клинички психолог разоткрио ту мистерију.
Клинички психолог објаснио због чега нам се причињавају духови© Canva / Sergey Tinyakov

Веровање да душе преминулих настављају свој живот на земљи у облику духова постоји одвајкада, а та натприродна бића се појављују и у многим делима, од Библије, па све до Шекспирових драма. Најважније питање које је вековима било без одговора - због чега нам се привиђају духови? Сада је клинички психолог Стивен Хап објаснио ову појаву, а његов одговор је развејао многе митове.

Скоро половина испитаника верује у духове

Према недавно спроведеном истраживању, чак 46 процената испитаника верује да духови и заиста постоје, док 18 процената њих тврди да су имали и блиски сусрет њима. Уколико је веровати овим подацима, до значи да је духова међу нама много више него што смо могли и да замислимо. Али, шта каже наука када је реч о духовима? Да ли они заиста постоје или су само плод наше бујне маште и тежњи да препознајемо обрисе добро познатих облика у потпуно неповезаним стварима?

Наш мозак се игра са нама

Један од најраспрострањенијих разлога због којих нам се причињавају духови је пареидолија - склоност нашег мозга да проналази и уочава законитости, а најчешће људске обрисе, у околностима у којима их нема. Примера ради, у крошњама дрвећа, мрачној улици, соби, па чак и облацима.

"У овом свету у коме има толико непознаница, сјајан је осећај испунити празнине открићима", рекао је Стивен Хап, клинички психолог заслужан за рационално објашњење.

Хап иначе није први научник (а сигурно ни последњи) који се позабавио овом темом, а чак се и Алберту Ајнштајну учинило занимљивим да истражи оно што долази након смрти. Физичар је претпостављао да би Први принцип термодинамике могао објаснити постојање духова јер, ако се енергија не може ни створити, ни уништити - шта се са њом дешава након што умремо? Његову теорију су научници брзо оповргли, објаснивши да када напусти тело, она једноставно испари у окружење.

Савремени шоу-програми подстичу људе да верују у духове

На многим популарним ТВ каналима постоје шоу-програми у којима учесници "лове" духове и комуницирају са њима, а како сугеришу научници, управо овакве емисије додатно подстичу веровање у паранормалне активности. Изванредна глума и сценарио таквих програма гледаоце просто наводе да своја уверења промене и почну да и сами примећују натприродне активности око себе.

"Лоше осветљење, тренутно психичко стање и феномен сна играју значајну улогу у формирању представе о духовима", рекао је професор социологије Бери Марковски.

Практично сви случајеви са духовима су повезани са немогућношћу да се јасно сагледа ситуација, а уколико постоје и пређашња искуства људи из окружења која подстичу такво размишљање, сасвим је очекивано да се оно јави и код нас. Тада се јављају веома реалистични, сликовити прикази које наш мозак једноставно тумачи као паранормалну активност.

image