Магазин

Трокслеров ефекат: Због чега не треба да гледамо свој одраз у огледалу дуже од 10 минута

Огледало је веома занимљива стварчица са тачке гледишта психологије, науке, па чак и мистике. Ипак, уколико исувише дуго гледамо свој одраз у огледалу ризикујемо да се суочимо са озбиљним последицама - и овде није реч о езотерици или магији, већ о научном феномену познатом под називом Трокслеров ефекат.
Трокслеров ефекат: Због чега не треба да гледамо свој одраз у огледалу дуже од 10 минута© Canva / Pavel Danilyuk

Колико често се огледате у огледалу? Само када треба да изађете из куће и изгледате "пристојно" или је огледало значајан део ваше рутине и живота и користите сваки слободан тренутак да истражујете себе, своје црте лица и тражите недостатке или се дивите одразу? Било како било, "однос" са огледалом умногоме говори о вашем односу са унутрашњим "ја", али и ка свету око вас.

Ипак, исувише дуго разгледање одраза у огледалу, дуже од 10 или 15 минута, може имати озбиљне последице, па чак и изазвати халуцинације.

Сигурно сте сви чули окултне приче о томе да уколико поставите свећу између себе и огледала и дуго гледате у пламен можете видети свакојаке призоре, од човека својих снова па све до чудовишта са онога света, и ма колико те приче деловале нереално, оне имају своје научно објашњење.

Магија или последица еволуције

Наш мозак функционише веома рационално, и уколико одређени непокретан предмет посматрамо дуже време, он постаје неинтересантан са тачке гледишта еволуцијског фокусирања пажње: другим речима, ми, као припадници људске врсте смо кроз еволуцију научили да ради преживљавања фокусирамо своју пажњу пре свега на опасности, па самим тим објекти који мирују нашем оку нису толико занимљиви. Овај ефекат, при коме се из нашег вида привидно изгубе непокретни и неважни објекти, у психологији има посебан назив, Трокслеров ефекат.

Сигурно сте макар једном имали прилике да видите тест са оптичком илузијом: бесконачно много ситних детаља (који се померају или мирују) и у центру објекат на који треба да фокусирате своју пажњу. Након пар минута, објекти из околине почели би мало по мало да се губе из вида и постају све мутнији, да би на крају видели само објекат у центру на који је усмерена пажња.

Предуго посматрање одраза у огледалу може пољуљати наше самопоуздање

По истом принципу, уколико предуго гледамо у свој одраз у огледалу, наш мозак може да укључи "режим" неуронске адаптације, навикне се на одраз у огледалу, а подсвест, "руку под руку" са имагинацијом преузме кормило над нашим мислима. Шта се дешава у нашој глави?

Све неважне, неупадљиве црте лица или обриси фигуре лако "падају" у други план, док несавршености сваког тренутка постају све уочљивије и израженије - толико да почињемо да видимо и оно чега нема! Прва "жртва" овакве неслане шале наше подсвести јесте наше самопоуздање.

Како да одраз у огледалу постане наш саиграч

Шта једну жену чини предивном? Да ли су то само црте лица, заводљива фигура или има још нечега? Већина ће се сложити да женска лепота долази изнутра, а да њено самопоуздање игра кључну улогу у томе како је види околина.

Уколико желите да огледало "игра у истом тиму" са вама, немојте у њему тражити своје мане - напротив, загледајте се у своје јаче стране: у своје симпатичне несавршености, мимику лица, боре смејалице или понеку седу влас као доказ животног искуства. Користите огледало као врсту терапије: погледајте одраз и питајте га какви сте, које су ваше добре стране, а шта је то на чему бисте могли порадити.

image