Светски дан турске кафе - омиљени јутарњи напитак и топло пиће добродошлице

Фино млевена зрна кафе се заједно са водом скувају у џезви, а по жељи се стави коцкица или две шећера. Овако спремљен напитак је многима незаобилазни јутарњи ритуал, па можда и неизнанађује што је турска кафа уврштена на УНЕСКО-ову листу нематеријалне културне баштине. У њено име, сваког 5. децембара се обележава Светски дан турске кафе.

Љубитељи турске кафе ће рећи да она није само кафа, већ је комбинација јединствене технике кувања, традиције, префињености, па чак и забаве. Дубоко је укорењена у Турској и на Балкану - служи се као топло пиће добродошлице и кључни је део свадбених прослава, веридби, рођења.

Какву кафу пијете

Колико пута смо чули ово питање - како у домаћинствима, тако и у ресторанима, хотелима. Одговор зависи од тога шта волимо, па може бити "горка", "слатка", "обична" или "немој јаку". Начин на који се припрема турска кафа остао је непромењен вековима - пржена, ситно млевена кафа се стави у хладну воду у џезву, онда сачекамо да проври и наспемо у шоље. Наравно да постоје варијанте на тему, те се ставља директно у кључалу воду. Уз њу се сервира шећер или ратлук, а чаша хладне воде се подразумева.

Има свој музеј

Први музеј у част турске кафе отворен је пре пар година захваљујући Наиму Коци и Атил Нарину. Налази се у Сафранболу, а у збирци посвећеној овом напитку налазе се различита зрна кафе, као и бројни предмети неопходни за њену припрему - машинице, влаге за мерње, дрвене кашике. Међу вредним експонатима налазе се: шоља коју је отомански султан Абдул Хамид користио, а посебну вредност има шоља са симболима који представљају дванаест Имама Бекташиског реда, наводи РТС. 

У Новом Пазару припрема се на старински начин

У овом граду у Рашком округу, у једном локалу у Старој чаршији, кафа се кува на традиционални, скоро заборавњен начин. Припрема се на жару, методом која се користила пре употребе струје - кува се полако у џезви на просутом жару. Својим мирисом и начином припреме привлачи туристе, али и локалце који су итекако верни овом напитку.

Прате је приче и легенде

Најраније спомињање конзумације кафе долази из Јемена у 15. веку. Век касније кафа се раширила на Каиро и Меку, а чини се да су је с одушевљењем прихватали свуда где би прокували њена самлевена зрна.

Постоје разне приче и легенде везане за кафу. Многима је позната она о јеменском пастиру који је приметио да су његове овце, пошто су обрстиле жбун пун необичних плодова, целу ноћ остале будне.