Компот: Слатки напитак драгоцен за добро варење

Компот је укусан напитак и ако је спремљен на здрав начин, може имати велике користи за наше здравље - добар је диуретик, а помаже код затвора и доприноси у лечењу анемије. Такође је врло економичан, јер су разне врсте воће доступне током целе године.

Компот може да се припреми од свежег, смрзнутог или сушеног воћа, а такође је доступан и у конзервираном облику. Нутриционисти саветују да припремимо домаћи компот од доступног пресног воћа, елиминишемо шећер који се иначе ставља и поједемо га пар сати након што смо га спремили.  

Његова припрема је крајње једноставна и брза. Пар ољуштених крушака, јабука или дуња  скувамо у мало воде. По жељи додати мед, цимет, каранфилић, бибер. Није лоше да приликом кувања ставимо и мало сувог грожђа, јер оно садржи пуно јода, па је ефикасно  за правилан рад штитне жлезде. 

Витамини, минерали, који се налазе у компоту, штите нас од прехлада, а пектин и бромелин који су саставни део сушеног воћа су драгоцени за добро варење.

Треба имати на уму да топлотна обрада уништава витамине и минерале те је најбоље да компот припремимо тако што воће нећемо прекувати или ћемо га склонити са рингле када ухвати "први кључ". 

Који компот је помаже код прехладе, а који код анемије

Ко не сме да конзумира превише компота

Особе са дијабетесом не би требало да конзумирају воћне компоте са великом количином шећера. Такође, они који имају стомачне или цревне проблеме, као што су гастритис или чир, морају да избегавају компоте од киселог воћа или бобичастог воћа. Труднице у првом тромесечју трудноће и особе са хроничном инсуфицијенцијом бубрега не би требало да једу компот у великим количинама, пише Гарден фајарнјуз.

Служи се врућ или хладан у зависности од традиције

Компот је део кулинарских култура многих земаља централне, источне, југоисточне и северне Европе. Овај слатки напитак се служи врућ или хладан у зависности од традиције и годишњег доба. Био је широко коришћен начин очувања воћа за зимску сезону, а у једној књизи рецепета из 19. века написано је да компот толико добро чува воће да се оно чини свежим.