Магазин

Неке витамине и минерале треба конзумирати заједно, имају јачи ефекат

Када се одређени витамини и минерали узимају заједно, имају снажнији ефекат на наше здравље него да их конзимирамо саме. Овај концепт се зове синергија хранљивих материја, а стручњаци истичу да се таква "упаривања" односе на хранљивиe материја које се налазе у храни, а не суплементима. Тако је препоручљиво да једемо у исто време микс хране која је богата калијумом, магнезијумом и калцијумом, јер ћемо на тај начин помоћи срцу да буде здравије.
Неке витамине и минерале треба конзумирати заједно, имају јачи ефекат© Nathan Dumlao/unsplash

Уколико се помешају куркума и бибер, повећава се способност апсорпције активног састојка куркуме, куркумина, за чак 2 хиљаде процената: "Неке хранљиве материје су "рођене" да буду заједно", каже дијететичар Венди Базилијан.

У наставку прочитајте које витамине и минерале је препоручљиво да комбинујемо, како би њихова "моћ" постаје јача.  

Витамин Ц и гвожђе за хемоглобин

Људско тело лако апсорбује гвожђе које је присутно у месу и морским плодовима, што није случај са гвожђе који се налази у воћу и поврћу. Зато је ту витамин Ц који помаже у ослобађању гвожђа из биљне хране и чини да га тело лакше "упије". Организму је неоходан овај минерал јер је потребан за стварање хемоглобина чија је главна функција да пренесе кисеоник до ткива по целом телу. 

"Конзумирање 25 милиграма витамина Ц и само четврт шоље броколија, удвостручиће апсорпцију гвожђа присутног у овом поврћу", каже Џоан Салџ Блејк, дијететичар.

Калцијум и витамини Д и К за јаке кости

"Витамин Д помаже да апсорбујемо калцијум из исхране, а витамин К помаже да се калцијум спусти у кости", објашњава Базилијан. Позитивни трио штити од остеопорозе и смањује ризик од прелома кости. 

Пример јела са овом витаминима - омлет са јајима, спанаћем, печуркама, млеком и сиром или смути са обичним јогуртом, обогаћеним овсеним млеком, боровницама и кашиком тахинија су предлози нутриционисте.

Витамин Ц и Е

Оба витамина имају снажна антиоксидативна дејства и помажу у заштити ћелија од оштећења изазваним загађењима и излагања ултраљубичастих зрака. Витамин Е неутралише слободне радикале, а витамин Ц их уклања пре него што оштете ћелије.

Другим речима, "они се међусобно повезују као антиоксиданси", каже Базилијан.

Пример јела са овом витаминима - помешати јагоде и киви са семенкама сунцокрета и сецканим бадемима. Или салата са спанаћем, парадајзом, паприком са маслиновим уљем и преливом од лимуна су такође препоруке дијететичара. 

Витамини Б6, Б12 и фолна киселина (Б9) за мождану фунцкију 

Трио витамина Б игра виталну улогу у смањењу високог нивоа хомоцистеина, који је повезан са ризиком од кардиоваскуларних болести. Ова "тројка" такође позитивно утиче и на мождане функције.

Пример јела са овом витаминима - пошто их треба конзумирати заједно да би ефекат на здравље био јачи, препоручује се да се једу банане са млеком и житарицама. Такође, печени лосос са шпарглама и тиквицама је јело које је богато овим витаминима.

Калијум, магнезијум и калцијум за висико крви притисак

Заједно снижавају крвни притисак, проширују крвне судове и помажу у равнотежи електролита, што је изузетно важно за правилно функционисање нерава, пише Нешнал џиографик.

У оквиру једне студије која је обухватила чак 16 хиљада одраслих особе, дошло се до закључка да особе које су уносиле калијум, магнезијум и калцијум, имале су мањи ризик од развоја високог крвног притиска.

Овај трио помажу у регулисању срчаног ритма и равнотеже течности у телу, а такође су се показали као одлични у заштити од глаукома.

Пример јела са калијумом, магнезијумом и калцијумом - уколико желимо да обогатимо јеловник овим минералима, требало би јести, на пример, овсене пахуљице у комбинацији са семенкама бундеве, чија семнкама и бананом.

Витамин Е и селен за јачање имунитета

Иако је ово новооткривена комбинација, све више истраживања указују да ове хранљивие материје када "раде" заједно су моћни антиоксиданси. Научници истичу да су се одлично показали у јачању имунолошког система.

"Када се конзумирају заједно, могу контролисати симптоме алергије и смањити упалу дисајних путева код мишева", резултати су научне студије из 2021. године.

Пример јела са овим витаминима -  уколико направимо смути од спанаћа, јогурта, кивија, зеленог грожђа имаћемо моћан напитак богат витамином Е и селеном.

image