Магазин

Песма као помоћник: Како да одаберемо музику која ће нам побољшати продуктивност

Када нам је потребна мотивација и концентрација за рад, многи од нас воле тишину, док ће други да потраже песму која ће да их "разбуди" и подстакне да брже заврше задатак. Увек се можемо ослонити на онлајн плејлисте које су посебно састављене како би побољшале продуктивност, али ако нам унапред одабране нумере не одговарају, како можемо да саставимо сопствену листу песама за рад?
Песма као помоћник: Како да одаберемо музику која ће нам побољшати продуктивност© Pexels/Karolina Grabowska

Музика је увек добродошла када желимо да завршимо досадне послове, као што су вожња или чишћење куће, јер уз омиљену песму сваки монотон задатак може "лакше да падне", али одговарајућа музика може да нам помогне да брже и квалитетније завршимо посао. Одговарајућа песма или плејлиста за рад може да нас орасположи, инспирише и помогне нам да будемо задовољни док радимо, преноси "Форбс".

Постоји листа топ 10 песама за продуктивност које је компанија "TollFreeForwarding" саставила на основу анализе 4.000 плејлиста за продуктивност на Спотифају:

  1. Drops of Jupiter - Train
  2. Dreams - Fleetwood Mac
  3. Don’t Stop Believin’ - Journey
  4. Blinding Lights - The Weeknd
  5. Watermelon Sugar - Harry Styles
  6. As It Was - Harry Styles
  7. I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me) - Whitney Houston
  8. Closer - The Chainsmokers
  9. Circles - Post Malone
  10. Flowers - Miley Cyrus

Наши лични избори би можда били другачији, али једно што наведене песме имају заједничко је то да су енергичне, могу да нам држе пажњу или нас чак могу навести да певушимо док обављамо посао. Сличне факторе можемо применити и приликом састављања сопствене листе:

Да ли омиљене песме увек имају предност

Када можемо сами да бирамо, сигурно бисмо саставили листу на којој ће бити нумере које већ знамо и волимо. Једно истраживање објављено у журналу "Journal of Consumer Research" показало је да песме које волимо могу да проузрокују интензивне емоционалне реакције, побољшавају памћење и помажу да се орасположимо, што позитивно утиче на продуктивност.

Ипак, важно је напоменути да постоји могућност да нам наше омиљене песме некада могу и отежати рад, поготово ако нам вољена нумера одвлачи пажњу и више нас наводи да певамо и плешемо, него да радимо, тако да је добро размислити да ли нам лична плејлиста за журку може бити иста као за посао.  

Темпо, бас и ритам који се понавља

Још један начин да се побринемо да нам песма не одвлачи превише пажње је да одаберемо звук који се често понавља. Ако песма има исувише промена у темпу или гласноћи, може да нам "поремети" ток мисли и поквари концентрацију. Студија са журнала "Social Psychological and Personality Science" je показала да је музика која је имала изражен бас помогла учесницима да осећају контролу над својим емоцијама, што их је додатно мотивисало да заврше понуђен задатак.

Музика мора да одговара врсти задатка

Осим што је важно да нам песма прија, добро је и да не буде контраст послу који радимо. На пример, ако морамо да пишемо или читамо, боље је да одређена нумера не садржи никакав текст, како нам не би одвукла пажњу и пореметила мисли. С друге стране, ако радимо задатак који не захтева пажљиво "упијање" реченица (цртање, практичан/физички/репетитиван рад), онда нам текст може подићи расположење и побољшати концентрацију.

image
VV inauguration
banner