Магазин

Добре за журке, лоше за вожњу: Које песме највише, а које најмање ометају у вожњи

Мнoгимa је омиљени део вожње тренутак у коме могу да пусте своју омиљену песму, уживају у мелодији, певају наглас и препусте се тренутку. Међутим, док неки бирају опуштајуће мелодије како би створили пријатну атмосферу у аутомобилу, постоје и оне песме које, изненађујуће, могу значајно ометати возача. Да одређене песме, колико год нам биле драге, могу да представљају потецијaлни ризик, јер возачу веома лако могу одвући пажњу, недавно је показало и једно истраживање.
Добре за журке, лоше за вожњу: Које песме највише, а које најмање ометају у вожњи© Freepik/freepik

Студија, коју је објавио аустралијски портал "Compare the Market", показала је које песме у просеку највише а које најмање ометају возаче.

Анлизирали су листу од преко 500 нумера са једне од најбоље рангираних Спотифај (Spotify) плејлиста за вожњу, у којој су бројне мелодије енергичне и забавне, али су многе и умирујуће.

Истраживачи су све песме проценили на основу четири фактора: темпо, енергичност, ритмика и гласноћа.

Песме које највише ометају: Добре за журке, лоше за вожњу

1. O-Zone - DragosteaDinTei

Прво место са највишим "индексом ометања", у вредности од 78.8 одсто, заузима позната песма молдавске групе O-Zone - "DragosteaDinTei".

Можда назив не делује препознатљиво, али ову носталгичну нумеру је свако од нас барем једном чуо. Ритам песме је веома "заразан" и енергичан, што је сјајно када желимо да организујемо журку, али би можда било боље да је прескочимо када смо за воланом и треба нам концентрација. 

2. Jay-Z & Alicia Keys - Empire State Of Mind

Друга по реду је још једна песма коју смо сви имали прилике да чујемо: у питању је песма "Empire State of Mind" од Џеј-Зија и Алише Киз (78.3 одсто). Можда стихови које репује Џеј-Зи нису толико заразни, али тешко је одолети певању познатог рефрена у коме Алиша Киз пева о Њујорку, што би могло одвлачити пажњу возачима.

3. BlackEyesPeas - PumpIt

Tреће место по индексу ометања током вожње заузима песма "PumpIt" групе Black Eyed Peas (77.8 одсто). Препознатљив исечак звука гитаре, који оригинално изводи Дик Дејл и који се нашао у филму "Петпарачке приче" Квентина Тарантина, лако може да нам преусмери пажњу на мелодију, уместо да останемо сконцентрисани на пут пред нама.

4. Michael Jackson - Wanna Be Startin' Somethin'

Четврти је Мајкл Џексон са песмом "Wanna Be Startin' Something", која има проценат ометања 77.1 одсто. Друге нумере "Краља попа" су такође добиле високе бројке на "индексу ометања", као што су Beat It (76.13), P.Y.T. (74.63), Billie Jean (71.55), Thriller (70.12

5. Meghan Trainor - All About That Bass

Пето место на листи заузима енергична песма "All About That Bass" поп певачице Меган Трејнор, која има врло "заразан" рефрен и ритам који се понавља.

Остатак листе нумера које одвлаче пажњу садржи углавном поп хитове који могу да измаме осмех и жељу за плесом, што је сјајно када желимо да поправимо расположење, али не и када би требало да будемо "бистре главе" док возимо:

  • Jessie J - Price Tag
  • Luis Fonsi - Despacito Remix
  • DJ Ötzi - Hey Baby (Radio Mix) 
  • Bruno Mars - The Lazy Song
  • Beat It - Michael Jackson

Песме које не ометају: Умирујући хитови 

1. Carmen Twillie, Lebo M. - Circle of Life

Најнижи "индекс ометања" има нумера из познатог анимираног филма "Краљ лавова", која се појављује на самом почетку филма. Иако је песма веома позната, нема динамичне промене темпа који могу да одвуку пажњу возачима. "Индекс ометања износи" 18.9 осто.

2. Eric Clapton - Wonderful Tonight

Следећа на реду је балада Ерика Клептона (21.2 одсто), уз коју је лако запевати, али умирујућа мелодија песме не представља опасност током вожње (штавише, чак може и да опусти возача и помогне у концентрацији).

3. Dire Straits - Brothers In Arms 

Трећа на листи је песма "Brothers In Arms" групе Dire Straits (22.7 одсто), нумера врло спорог темпа, тако да је идеална за слушање у колима. 

4. USA For Africa - We Are the World 

Једна од најпознатијих песама снимљена у оквиру хуманитарног пројекта, спада у листу највише умирујућих, хармоничних песама које не ометају возаче, а то је химна "WeAretheWorld" (24.9 одсто).

5. Bee Gees - To Love Somebody

На петом месту је песма "To Love Somebody" из 1967. године (25 одсто), коју пева позната поп група Bee Gees. Песма је живахна, али не толико да потенцијално може да омета возача.

image