Магазин

Да ли шминка има рок трајања и колико дуго можемо да је користимо

Свако од нас има неколико омиљених козметичких производа које радо користимо у својој рутини улепшавања. Заправо, толико их волимо да неке од њих не мењамо већ годинама из више разлога: још их нисмо потрошили, и даље обављају свој посао, изгледају добро, не праве нам проблеме на кожи... Да ли то значи да је безбедно да наставимо да их користимо или би можда ипак било боље да их се отарасимо?
Да ли шминка има рок трајања и колико дуго можемо да је користимо© Freepik/freepik

Колико год волимо специфичан козметички производ и не желимо да га се одрекнемо, наша љубав и наклоност према њему му, нажалост, неће магично продужити животни век. Иако стара шминка још увек "ради", то јест изгледа добро и наноси се без проблема, то не значи да је безбедно да наставимо да је користимо.

Шта може да се догоди

Конзерванси у козметици имају ограничен рок трајања, а када се поптуно разграде, у производу могу да се појаве (и брзо развију) различите бактерије. Инфекције, контактни дерматитис и други проблеми са кожом су само неки од ризика које доноси шминка којој је истекао рок, објаснила је Крупа Коеслајн, хемичарка у козметичкој индустрији  за "Вог".

Осим тога, неисправни производи могу да доведу до учесталог појављивања бубуљица, иритације или чак хемијских опекотина, док производи који иду директно на очи, као што су ајлајнер и маскара, могу да доведу до појаве коњуктивитиса, чмичка и других очних инфекција.

Није забележно много случајева у којима су парфеми којима је истекао рок трајања довели до здравствених проблема, али промена у хемијском саставу може да иритира кожу.

Поред потенцијалних ризика по наше здравље, козметика која је превише стара можда неће изгледати добро, јер су се њени првобитни састојци изменили. Неке боје сенке за очи или ајлајнера могу да изгубе пигмент, пудер може да се стврдне, парфем може имати поптуно другачији мирис...

Како да знамо да нам је шминка исувише стара

Срећом, производи који не садрже воду и који не иду директно на наше очи и/или уста могу да "издрже" дуже време и након што им је рок трајања истекао, али свакако је важно да умемо да приметимо да ли је наша шминка престара.

На сваком паковању се налази мала илустрација кутијице која се отвара, поред које је написан број (6м, 9м, 12м...). Овај број обележава колико месеци траје одређен производ након што се отвори.

Ако не видимо илустрацију, онда можемо пажљиво да погледамо како производ изгледа. Ако видимо трагове буђи, онда је шминка сигурно неисправна, али има и суптлинијих знакова који могу да нам промакну. Најчешћи од њих су чудан мирис, очигледно раздвајање састојака (на пример, уљани или водени слој на врху густог, течног пудера) или промена пигмента. Стручњаци су за "Вог" навели неколико примера генералног трајања животног века шминке:

Кармин: 1 до 3 године

Ако у саставу кармина постоји вода, онда му је рок трајања око годину дана, а ако не садржи воду, може да траје и до три године.

Сјај за усне: 1 година

Што се тиче производа за усне, сјајеви имају најкраћи животни век, јер су углавном пуни воде и наносимо их директно на усне, што може да остави трагове бактерија у производу након што апликатор вратимо назад у паковање. 

Пудер: 2 године

Било која врста пудера може да траје око две године, али ако приметимо да се уље или вода раздавају од пигмента, онда би требало да престанемо да га користимо.

Руменило, бронзер, сет за контурисање: 3 године

У зависности од састава и ако не садрже воду, ови производи могу да трају и до три године. 

Сенка за очи: 1 до 3 године

Ако сенка за очи у саставу има воду, препоручљиво је да се користи око годину дана, јер се ставља директно на очи, а ако нема воду, може да траје око 3 године.

Ајлајнер, маскара: 3 до 6 месеци

Ајлајнер је течан производ који се наноси близу ока, тако да стручњаци сматрају да је превише ризично да се користи дуже од 6 месеци. Ајлајнер у оловци може бити мање опасан, али свакако је препоручљиво да се замени након пола године.

Лак за нокте: преко 3 године

С обзиром да не постоје случајеви у којима стари лак за нокте доводи до иритације, безбедно је да се користи годинама. 

Парфем: 3 до 5 година

Када се правилно чувају, парфеми могу да трају и до 5 година, али ако производ почиње да мења боју и има другачији мирис, то вероватно значи да му је истекао рок трајања.

Како можемо "продужити живот" нашим козметичким производима

Да би нам козметика потрајала што дуже, важно је да је чувамо на правилан начин. Иако је практично да нам шминка стоји у несесеру у купатилу, близу огледала, влага и топлота могу да утичу на њене састојке, тако да ће много брже да "остари". Најбоље је да козметику чувамо на сувом месту, даље од извора топлоте и директних сунчевих зрака. 

Добро је и да увек оперемо руке пред шминкање, поготово ако користимо креме или наносимо пудер/коректор прстима, јер бактерије са прстију могу да се "увуку" у производ и да униште његов квалитет. на крају, најбољи начин да се побринемо да нам рок трајања производа неће истећи је да купујемо искључиво оне које ћемо сигурно користити, уместо неке који су нам у тренутку "запали за око".

image