Ова подстицајна реченица може да збуни дете

Када се деца упуштају у неку нову активност, често чујемо од родитеља како их бодре реченицама "ти то можеш" или "постаћеш шта год желиш". Ове наизглед подстицајне и позитивне реченице могу бити контрапродуктивне, сматрају психолози, јер често збуњују децу.

Малишан иде иде први пут на час пливања. Видимо код њега мали отпор и забринутост, па га охрабрујемо фразама као што је "ти можеш да урадиш све без било каквих проблема". Дете у тим ситуацијама може да буде збуњено, јер није сигурно о чему причамо:

"Рећи детету 'ти можеш све' је веома уопштено. Такође, такве реченице могу му бити нејасне. Истина је да заправо сви имамо ограничења и не можемо сви све. А једна од ствари које морамо да радимо у животу је да деламо у оквиру наших ограничења", каже Џоана Норт, психотерапеут.

Ова фраза, коју многи родитељи користе, заправо потире чињеницу да су детету потребне границе. "У ситуацијама када кажемо детету да може све, ми као да заборављамо да су и детету потребне границе. Живимо у таквом свету да све мора да буде одмах, и желимо да све буде испуњено истог тренутка. Стварност је да живот није такав", наглаша Норт.

Деци треба помоћи да се фокусирају на интересовања која њих занимају

Подстаћи дете да проба или уради нешто ново, није једноставно и није остварљиво само у једној реченици. За почетак, стручњаци предлажу да се мало повучемо и обратимо пажњу шта дете воли да ради и да га усмеравамо на ту страну: "Да ли је дечак или девојчица добра у физичким активностима или ипак, показује наклоност ка музици? На родитељима је да обрате пажњу на њихове склоности и на оно шта их чини срећним", истиче Норт, а пише Си-Ен-Би-Си. 

Ако приметимо да је одушевљено математиком, науком, фудбалом или балетом потребно је да га кроз разговор или на пример, заједнички одлазак на пробни час полако, све више и више упућујемо на то. Идеја је да малишану помогнемо да се се концентрише на одређене области и активности које имају позитиван утицај на њега.

Такође, деци треба појаснити да их у спорту или на балету очекују успеси, али да морају да буду спремни и на неуспехе: "Учите децу да циљају високо, али их такође учите реалним очекивањима од света око њих, као и вредностима напорног рада", саветује стручњак.