Магазин

Деца и спавање: Да ли неки малишани имају генетску предиспозицију за несаницу

Квалитетан сан је за малишане јако битан и важно је да родитељи успоставе здраву рутину одласка у кревет још када су деца веома мала. Ово посебно важи у случајевима ако један од родитеља пати од несанице, јер нова истраживања сугеришу да би дете могло да наследи "лош сан".
Деца и спавање: Да ли неки малишани имају генетску предиспозицију за несаницу© @ pvproductions/freepik

Деца која генетски имају предиспозицију за несаницу, теже се успављују или се често буде током ноћи, резултати су студији објављене у магазину Џорнал оф чајлд сајколоџи:

"Иако смо склони да мислимо да се несаница развија касније у животу, истраживање јасно показује да су најранији знаци ризика од несанице присутни већ у раном детињству", каже доктор Еус ван Сомерен са Холандског института за неуронауку и један од аутора студије.

Научници су опрезни и кажу да су потребно додатне студије које ће бавити питањима генетике и како она утиче на спавање код малишана. Ипак, сагласни су да здраве навике у домену спавања могу да направи значајну разлику и утичу да дете касније, у одраслом добу, не "кубури" са сном. 

"Резултати студије указују да деца могу имати проблем са спавањем, ако су се са њим сусретали родитељи. Зато је квалитетна рутина спавања, која је постављена у раном узрасту веома важна", рекла је докторка Десанка Кочевска, а преноси Си-Ен-Ен.

Обратити пажња на биолошки ритам, родитељ мора да зна када је дете спремно да заспи

Уколико дете лакше и брже заспи касно, не треба да га терамо да раније иде на спавање: "Ако ујутру воли да спава и тешко га је пробудити, онда је дететов циркадијални ритам вероватно одложен. И уместо да се борите против тога, покушавате да се прилагодите", саветује докторка Амита Сегхал и додаје да је "ова флексибилност теже изводљива за децу школског узраста".

Научници саветују да детету треба дати оброк бар сат времена пре спавања, а соба треба да буде топла и замрачена како би му се обезбедили што бољи услови за квалитенији сан.

У студији је обухваћено преко две хиљаде деце и пратиле су се њихове навике у спавању. Бележило се да ли су деца имала проблеме са успављивањем, да ли су се будили током ноћи, спавали мање него што је уобичајено. Неки од учесника су имали и уређаје који су пратили квалитет и количину сна.

Колико сати деца траба да спавају

Недостатак сна код деце може да буде озбиљан проблем који посебно утиче на делове мозга повезане са памћењем, осећајем задовољства и интелигенцијом. Тада се повећава ризик од повреде, депресије, гојазности, високог притиска, дијабетеса, говоре многа истраживања. 

Свако дете има свој ритам спавања, али постоје оквирне смернице - тек рођене бебе, спавају од 8 до 16 часова и тада се родитељима саветује да прате образац понашања бебе.

Такође, дужина сна која је потребна малишану зависи од узраста, те је препоручљиво да: 

  • деца од 1-3. године спавају 12-14 сати
  • деца од 3-6. године спавају 11-13 сати
  • деца од 6-10. године спавају 10-11 сати
  • деца од 10-18. године спавају 8-10 сати.          

image