Магазин

Зашто ликови из цртаћа увек носе беле рукавице

Велике уши, забавне личности, шарена одећа су неки од главних карактеристика најпознатијих цртаних ликова у историји, као што су Мики и Мини Маус, Шиља, Соник, Марио... Ипак, они не би били толико препознатљиви да немају своје беле рукавице. Зашто је баш овај детаљ био толико важан деценијама уназад и зашто их многи још увек носе?
Зашто ликови из цртаћа увек носе беле рукавице© Unsplash/Adrián Valverde

Осим што наше омиљене цртане јунаке можемо да препознамо по њиховим гласовима, силуетама, одећи и бојама, један важан детаљ који скоро свако има су једноставне беле рукавице. Први пар рукавица је нацртан на Микију Маусу пре скоро 100 година, али која је заправо сврха овог детаља?

Лакши посао за аниматоре

Ручно анимирање у двадесетим годинама прошлог века није било нимало једноставно, тако да су студији тражили практичне начине и нове технике, да би што боље и брже завршили велике пројекте. На пример, у старим анимираним цртаћима се не појављује много оштрих ивица у цртежу, јер би их било тешко цртати више пута, тако да су доминирале криве линије.

Исто важи и за шаке - бројни цртани ликови, поготово они у неким од првих "Дизнијевих" цртаћа, имали су крзно тамне или поптуно црне боје, тако да је цртање црних шака преко црног тела било компликовано: боје би се преклопиле и фигура не би била јасна. Због тога је било лакше да носе упечатљиве беле рукавице, како би се линије и покрети прстију јасно видели.

Одражавају људскост животињских ликова

Најпознатији цртани ликови су углавном различите врсте животиња (мишеви, пси, мачке, патке, јежеви...), па су цртачи и аниматори морали да пронађу начин да их "приближе" људима. Одлучили су да су шаке биле најбољи начин да направе везу, јер су ликови често имали "људске" покрете, као што је држање предмета, руковање, свирање инструмената...

Наведене сцене би било тешко анимирати када би сви имали своје "праве" шапе, тако да су рукавице служиле не само као практично решење, већ и као детаљ који публику везује за омиљене јунаке са екрана.

Симбол прошлости

Анимација је изузетно напредовала у последњих неколико деценија, тако да у савременом добу није потребно да ликови носе рукавице. Ипак, овај детаљ се у многим цртаћима није променио, јер је постао врста заштитног знака ликова и осврт на прошлост.

На пример, Кловн Красти из "Симпсонових" је једини лик који у овој серији носи рукавице, јер он представља "старо доба" забаве и анимације, док је "Дизнијев" лик Боби чак једном приликом изговорио: "Зашто баш увек носимо рукавице?", што је послужило као шаљив осврт на овај симболичан детаљ.

image
VV inauguration
banner