Магазин

Српски сир на листи 50 најбољих сирева на свету

Престижни гастрономски сајт Тејст Атлас објавио је листу 50 најбољих сирева на свету, међу којима се нашао и мирочки сир из Србије, али и сиреви из Црне Горе и Босне и Херцеговине.
Српски сир на листи 50 најбољих сирева на свету© freepik/KamranAydinov

Пљеваљски сир се нашао на деветом месту, испред многих познатих светских сирева, његушки сир је на 34. месту, мирочки сир из Србије је на 44. месту, а ливањски сир из Босне и Херцеговине на 45. месту.

Прва два места на листи од 50 најбољих сирева на свету су италијански пармезан и моцарела.

"Близак рођак популарног грчког сира хулуми, мирочки сир је свежи сир пуног укуса направљен од крављег млека, мада се у смешу може додати и овчије или козје млеко. Има полутврду текстуру и благо сладак укус. Сир се кратко кува у сопственој сурутки, затим се посоли и остави у сланој води два дана.

У прошлости је свежи мирочки сир сматран деликатесом, па су га људи стављали на штапове и пекли на отвореном пламену. Током печења, спољни део постаје хрскав, док унутрашњост остаје мекана, али не и истопљена. Због свог масног и интензивног укуса, препоручује се комбиновање са трешњама, смоквама, наром, медом и благо слатким, високо киселкастим белим винима.

За најбоље резултате, пре печења препоручује се маринирање сира у соку од наранџе" наводи се на сајту Тејст атлас.

image