Српски сир на листи 50 најбољих сирева на свету
Пљеваљски сир се нашао на деветом месту, испред многих познатих светских сирева, његушки сир је на 34. месту, мирочки сир из Србије је на 44. месту, а ливањски сир из Босне и Херцеговине на 45. месту.
Прва два места на листи од 50 најбољих сирева на свету су италијански пармезан и моцарела.
"Близак рођак популарног грчког сира хулуми, мирочки сир је свежи сир пуног укуса направљен од крављег млека, мада се у смешу може додати и овчије или козје млеко. Има полутврду текстуру и благо сладак укус. Сир се кратко кува у сопственој сурутки, затим се посоли и остави у сланој води два дана.
У прошлости је свежи мирочки сир сматран деликатесом, па су га људи стављали на штапове и пекли на отвореном пламену. Током печења, спољни део постаје хрскав, док унутрашњост остаје мекана, али не и истопљена. Због свог масног и интензивног укуса, препоручује се комбиновање са трешњама, смоквама, наром, медом и благо слатким, високо киселкастим белим винима.
За најбоље резултате, пре печења препоручује се маринирање сира у соку од наранџе" наводи се на сајту Тејст атлас.