Магазин

Рен - природни антибиотик који смирује прехладу

Рен се користи као зачин, а што се тиче побољшања општег стања организма повољно делује на органе за варење и дисање. Познато је да садржи чак пет пута више витамина Ц од цитруса, те је одличан у борби против прехладе.
Рен - природни антибиотик који смирује прехладу© Canva/M.M.

Свеже изрендан корен рена се често користи као прилог месу, те ће многи рећи да се одлично слаже уз печење, али и сарму. Доказано помаже организму да свари тешку и масну храну, па и не изненађује што је чест прилог на зимским трпезама. Поред коренастог дела, у исхрани се користе и листови, свежи или туршијама, у салатама или кувани.

Богат је калијумом, магнезијумом, цинком и посебно витамином Ц - има га више од 100 милиграма у 100 грама свежег корена. Рен садржи састојке гликозид, морозин, синигрин, глутамин, који могу да делују као природни антибиотици. Примећена је и мала количина угљених хидрата, беланчевина, и добрих масти.

Има диуретичка својстава, те може да помогне код избацивања камена и песка из бубрега. Делотворан је код гихта, прехлада и упале синуса, а препоручује се и за избацивање секрета из дисајних путева. Стимулише рад органа за варење, смањује алергију.

У народној медицини рен се користи за лечење кашља, а помаже и код промуклости - у чаши топле воде размутити мало меда, пола кашичице ситно изренданог рена и имамо напитак који помаже код болова у грлу.   

Ко не сме да га користи

Рен има многа корисисна својства, али треба га умерено користити. Не препоручује се особама, које имају проблема са акутним упалама унутрашњих органа. Такође, пошто је јак диуретик, не треба га јести у случајевима дијареје и стомачних вируса, а није ни пропоручљив онима који се баш зноје.

Пикантни намаз са реном и павлаком

Обично смо навикли да једемо ситно изрендан рен који се припрема са сирћетом, сољу и шећером. Подједнако укусна варијанта је и намаз који се такође једноставно прави.

Састојци:

  • 1 мањи корен рена, ситно изрендан 
  • 1 павлака
  • 2 кашике млека
  • 2 кашике сирћета
  • мало соли

Припрема:

Наведене састојке сједињити, добро измешати и у танком слоју мазати на тост.

image