Магазин

Да ли сте припремили ваш ауто за зиму? На ове ствари је потребно да нарочито обратите пажњу

Иако у ниже крајеве земље права зима још увек није стигла, временске прилике већ поћињу да нас подсећају да је време да свог четвороточкаша припремимо за долазак хладнијег времена. Шта је то што би сви возачи требало да ураде како би аутомобил био спреман за вожњу у зимским условима?
Да ли сте припремили ваш ауто за зиму? На ове ствари је потребно да нарочито обратите пажњу© Canva / Milan Krasula

Брига о "здрављу" четвороточкаша је у зимском периоду нарочито важна, а правилно одржавање, преглед и замена одређених делова могу направити велику разлику у сигурности и перформансама аутомобила. Зимске гуме су само један од апсеката на који треба обратити пажњу, а ми смо ту да вас подсетимо шта још не би требало да испустите из вида. Па, да кренемо редом.

Зимски пнеуматици могу сачувати живот

Током зимских месеци, коловози су прекривени блатом и снегом, који на температурама испод нуле теже да се заледе. У таквим условима, квалитетни пнеуматици који обезбеђују добро приањање могу да сачувају наш, као и живот свих других учесника у саобраћају.

Приликом монтирања гума веома је важно да обратите пажњу и на шаре, односно њихову дубину, премда су управо оне одговорне за добар контакт између површине коловоза и вашег возила. И никада не заборавите да проверавате притисак у пнеуматицима - не само да је одговарајући притисак одговоран за снагу вуче, већ и за смањење потрошње горива.

Данас на тржишту постоји велики број гума различитих произвођача, а у зимском периоду би на свом возилу требало да имате сезонске (зимске) или барем гуме за целогодишњу употребу. Оне летње би већ почетком новембра требало да одложите, до следеће топле сезоне.

Пред зимску сезону проверите течности у возилу

Радне течности играју пресудну улогу у несметаном раду мотора и одржавању возила у добром стању, а редовно праћење њихових нивоа је посебно важно када наступи хладније време. На шта би требало обратити пажњу?

Моторно уље - оно је одговорно за заштиту мотора од хабања, а самим тим и његов правилан рад. Произвођачи аутомобила обично саветују да се моторно уље мења на сваких 10 до 15 хиљада пређених километара, али је пожељно пре почетка зимске сезоне проветити ниво уља у мотору.

Антифриз - ова течност је веома важна будући да се њеном циркулацијом кроз систем за хлађење спречава прегревање, односно "прокувавање" мотора. Иако произвођачи сугеришу да се антифриз мења на сваке две године, неопходно је проверити његово стање пред зиму и досути га уколико је испод просечног нивоа.

Течност за прање шофершајбне – вожња у зимским условима је изазовна сама по себи, а сигурност је посебно угрожена уколико не видимо пут пред собом. Зато обратите пажњу на количину течности за прање ветробранског стакла и редовно допуњујте резервоар који се налази испод хаубе, како се не би десило да у сред вожње останете без иједне капи. Још један савет - користите течност која је намењена нижим температурама, како се не би догодило да она замрзне.

Обратите пажњу на акумулатор

Акумулатор је у зимском периоду посебно осетљив "орган" наших четвороточкаша, а будући да је он од виталног значаја за стартовање аутомобила, постарајте се да буде у добром стању и одговарајућег капацитета.

Такође, обавезно проверите и да ли је остатак електронике у аутомобилу исправан, како се не би десило да нешто "вуче" струју из акумулатора док је он паркиран, а ви на послу или код куће. Неисправна светла, радио или навигација вам потпуно непланирано могу направити пометњу.

Све сијалице морају бити исправне

У условим смањене видљивости на путевима осветљење на вашем возилу вам може спасити живот. Зато је веома важно да на возилу имате не само исправна светла за вожњу (фарове и стоп-светла), већ и светла за маглу, која су много јача и видљивија по магли.

Осим исправних светала, у аутомобилу би увек требало да имате и резервни пар сијалица који ће вам користити уколико нека од постојећих лапмица прегори. Инвестиција није велика, а може вас сачувати не само од казне, већ и неке непријатне ситуације у вожњи.

Заштитите четвороточкаш од корозије

Коловози се током зимског периода и падавина снега третирају различитим средствима која су веома инвазивна, а када дођу у додир са нашим возилом, она могу да изазову оштећења. У најмању руку, могу да нагризу заштитни лак или фарбу, а у најгорем случају чак и да изазову кородирање доњег дела возила.

Зато је препорука заштити аутомобил посебним врстама премаза који у себи садрже восак (јер он одбија капљице), а које можете пронађи у боље снабдевеним продавницама аутоопреме или на пумпама. Осим тога, редовно прање аутомобила на самоуслужној перионици такође може спречити оштећења фарбе и настанак корозије, а ово је уједно и најбрже и најисплативије решење.

image