Магазин

Дијета са мало угљених хидрата није делотворна на дуге стазе - килограми се брзо враћају

Дијета са ниским садржајем угљених хидрата (Low Carb Diet) подразумева ограничење шећера, хлеба, тестенина a ове намирнице се замењенују је храном која садржи већи проценат масти и протеина. Одржавање оваквог режима исхране је доведен у питање с обзиром да му новија истраживање му не иду у прилог - особе које су јеле нездраву храну засновану на месу, са мало угљених хидрата су ипак добијале на тежини.
Дијета са мало угљених хидрата није делотворна на дуге стазе - килограми се брзо враћају© @ senivpetro/freepik

Дијета са мало угљених хидрата помаже да изгубимо на тежини, али само ако смо конзумирали квалитетне намирнице. Наиме, особе које су јели нездраву храну засновану на месу са мало угљених хидрата добијале су на тежини током времена у поређењу са онима који су следили биљну верзију, показало је истраживање.

"Када људи конзумирају дијету са угљеним хидратима из целих житарица, као и биљне протеине, имају веће шансе да задрже своју жељену тежину", рекао је Ћи Сун, професор на Харварду, пише Си-Ен-Ен. 

Дијете са мало угљених хидрата повезане су са добијањем на тежини

Студија је сагледавала разне верзије дијета. Поредила се исхране са мало угљених хидрата са оном која је базирана на животињским протеинима и мастима. У истраживању се проучавала и дијета која је била фокусирана на протеине и масти из поврћа. Такође, посматрао се утицај здраве исхране са ниским садржајем рафинисаних угљених хидрата, као и оброк који укључује нездраве масти.

Испитаници који су јели нездраве верзије угљених хидрата пуних животињских протеина и масти, дугорочно су добијали на тежини у поређењу са људима који су се фокусирали на већи унос воћа, интегралних житарица, поврћа без скроба.

Они који су усвојили нездраву исхрану са ниским садржајем угљених хидрата као примарну стратегију добијали су, у просеку, отприлике 2,3 килограма током 4 године. Особе које су усвојили здраву исхрану са ниским садржајем угљених хидрата као примарну стратегију изгубили су, у просеку, отприлике 2,2 кг", истиче Бинкаи Лиу, асистент на одељењу за исхрану на Харварду.

Дакле, научници закључују да дијета са ниским садржајем угљених хидрата која је наглашавала висококвалитетне макронутријенте из здраве биљне хране била је повезана са мањим повећањем телесне тежине. Дијете са мало угљених хидрата базиране на протеинима и мастима животињског порекла повезане су са добијањем на тежини.

"Увек је мудро изабрати исхрану која ставља нагласак на свеже воће и поврће без скроба, интегралне житарице, орашасте плодове, махунарке, маслиново уље, чај, воду, мало натријума и друге здраве састојке", наглашава доктор Ђи Сан.

image