Магазин

Популарне заблуде о здравој исхрани

Током одрастања смо имали прилике да чујемо бројна "неписана правила" везана за здравље и исхрану - избегавати угљене хидрате ако желимо да будемо мршавији, требало би да се ослањамо на "здравије" верзије одређених намирница, да често пијемо воду с лимуном... Многи од нас верују у ове савете, али да ли постоји истина међу овим "општим мудростима" или су све засонаве на дезинформацијама?
Популарне заблуде о здравој исхрани© Freepik/freepik

Сигурно сте више пута чули да морате да "бежите" од угљених хидрата, да пијете суплементе и воду са лимуном, као и да се ослоните на протеинске чоколадице ако желите да преокренете режим исхране. Међутим, многа од ових правила само представљају трендове у исхрани који су се толико популаризовали да људи годинама верују у њих. Неки од најпознатијих митова о исхрани су:

Угљени хидрати су "зло"

Ако желимо да побољшамо здравље и смршамо, скоро сваки савет који можемо пронаћи се односи на смањење уноса или потпуно уклањање угљених хидрата из исхране, док се већином препоручује чешћа конзумација протеина и здравих масти.

Ипак, угљени хидрати су неопходан извор енергије за човека, а избацивање ове намирнице може донети више штете него доброг. У многим случајевима, када потуно одбацимо једну групу намирница (без препоруке и упутства стручњака), ово се може негативно одразити на наше здравље. Осим тога, исувише рестриктиван режим може да доведе до прекомерног конзумирања угљених хидрата након дијете (и поништавања постигнутог циља).

Најважније је да одаберемо најздравији облик угљених хидрата (воће, поврће, махунарке...) и да не претерамо са величином порције. Између осталог, многи здрави режими исхране, као што је медитеранска исхрана, укључују различите врсте угљених хидрата.

Суплементи су неопходни

Лако је да помислимо да суплементи нису на одмет, јер знамо да су добри за нас, али стручњаци саветују да адекватна исхрана и животни стил могу бити сасвим довољни за одржавање потребних нивоа витамина и минерала у организму. Ако осећамо да нам здравствено стање није стабилно, најбоље је да тражимо савет од лекара који ће нам препоручити суплемент који је нашем организму треба. С друге стране, ако купимо таблете или прах који нам заиста нису потребни (или их већ добијамо исхраном или нам не одговарају), они ће само "проћи" кроз наше тело и неће имати ефекта, тако да постају само новчани губитак. 

Вода са лимуном помаже код детокса и мршављења

Скоро сваки велнес или фитнес инфлуенсер ће да препоручи воду са лимуном за оне који желе да смршају и "прочисте" организам. Истина је да је овај напитак добар извор хидратације и додатак витамина Ц у свакодневној исхрани, али не постоје научни докази који могу да потврде да је вода са лимуном тајна витке линије. Једино може бити од помоћи када желимо да имамо здраву замену за сокове, али чак и тада је само вода довољна као помоћ за мршављење. 

Што се тиче детоксикације организма, овај тренд у велнесу је више пута оспорен. Људско тело има сопствени систем "чишћења организма" и не постоји "чаробан напитак" који ће да обави овај посао за нас. 

"Здрава" храна

Када покушавамо да променимо исхрану, често се ослањамо на намирнице које углавном можемо да нађемо у продавницама здраве хране: вода са витаминима, протеинске чоколадице или чоколадице са житарицама, сушено воће, воћни јогурти... Иако звуче као укусне алтернативе за грицкалице, слаткише и сокове, углавном садрже велики проценат шећера и вештачких боја, тако да је позитиван ефекат на здравље минималан (или чак уопште не постоји). 

Исто тако, добро је да обратимо пажњу на који начин једемо одређену храну. На пример, није мудро да воћну салату посипамо шећером, шлагом или сирупом ако желимо да водимо здравији начин живота, а салате не би требало да "потапамо" различитим калоричним сосевима који могу имати висок проценат масти.

image