Магазин

Модни трендови за 2024. годину: Машне, туфне, пахуљице (ФОТО)

Туфне, метали и пахуљице су само неке од речи које дефинишу предстојеће модне трендове. Према стручњацима и аналитичарима из индустрије, женствене боје попут тамно црвене и упадљиве машне ће бити заступљене у великој мери, али су одрживост и ручно плетени комади такође доспели на листу .
Модни трендови за 2024. годину: Машне, туфне, пахуљице (ФОТО)Getty © Pascal Le Segretain

Црвена трешња

Црвена боја се увек "врати" током јесени и зиме, а аналитичари сматрају да ће у следећој години тамна, богата нијанса трешње бити у центру пажње. Неке модне куће су на пистама приказале моделе који су од главе до пете били одевени у ову елегантну боју (као на Гучи ревији за пролеће/лето 2024.), док се код других појавила као упечатљив детаљ.

"Опсесија црвеном бојом се није могла занемарити псоледњих неколико сезона, као што се могло видети на писти, али и на црвеном тепиху. Посебно су се истакле колекције за лето и пролеће 2024. године," преноси "Вог".

Металик 

Претпоставља се да ће металик материјали, који се пресијавају и представљају футуристички, роботски изглед, бити један од главних трендова наредне године. Ова естетика је доминирала на Мет Гали 2016. године, када је тема била "Човек против машине", а ове године се могла видети на друштвеним мрежама, због утицаја бљештаве, сребрне гардеробе коју је певачица Бијонсе носила на концертима поводом "Ренесанс" турнеје. 

Поред тога, супермодел Наоми Кембел је носила лепршаву, сребрну металик хаљину на ревији модне куће Александер Меквин, која је "запалила" друштвене мреже. Претпоставља се да ће ови материјали бити у фокусу, али модни аналитичари саветују да не претерујемо са златним металик комадима, да не бисмо изгледали као гладијатор. 

Плетени и хеклани комади

Млађе генерације су одлучиле да овај "старински занат" трансформишу у нешто ново и савремено, што се може видети на друштвеним мрежама у протеклих годину дана и може се рећи да је то један од разлога зашто су плетени и хеклани комади део модне прогнозе за 2024. годину. "Дабл ју (W)" магазин је нагласио да су кардигани и шарени џемпери посебно били истакнути ових сезона.

Машне

Огромне машне су се више пута појавиле на ревијама током бројних недеља моде, тако да се претпоставља да ће бити заступљене следеће године. Неке машне су биле центар одевних комбинација, док су друге биле суптилан, женствен детаљ. "Овај нежан аксесоар помаже да одећа делује романтичније, без обзира како се носи и може да се уклопи у многобројне нијансе," преноси магазин "Најлон (Nylon)".

Кратки шорцеви

Још један комад који се често појављивао на ревијама је веома кратак шортс. Претпоставља се да ће овај комад бити популаран када дође лето, али с обзиром да је углавном био комбинован са јакном, блејзером и чарапама, можда ће се појавити и као део јесењих трендова.

Пахуљице

Чипкани и нежни материјали, који имитирају или подсећају на пахуљице су се могли видети на ревијама за пролеће/лето 2024. Неки дизајнери су ефекат постигли сечењем дебљих слојева материјала, док су други креирали илузију помоћу више прозирних слојева. 

Туфне

Према аналитичарима Би-Би-Си-ја, на ревијама се ове године могло видети више од 12 милиона туфница. Дакле, биле су честа појава у модном свету и вероватно ће бити део трендова за 2024. годину. "Туфне су увек ту за елеганцију и остављање утиска. Оне су разгране, не превише озбиљне. Могу бити велике, мале, суптилне... Оне су дезен за свакога, без обзира на пол, друштвени слој, доба у ком живимо...", преноси британски "Телеграф".

Одржива мода

Тренд који већ годинама иде у стопу с временом представља комбинацију апсајклинга, рециклаже и одрживе моде. С обзиром да загађење које проузрокује модна индустрија расте из године у годину, многи брендови покушавају да одрживост ставе у први план, тако да аналитичари верују да ће управо овај став да доминира у колекцијама и одећи за 2024.

Поред коришћења природних и веганских материјала, апсајклинг и комбиновање старе и нове одеће ће бити у фокусу.

image