Магазин

Пантоне је прогласио "Пич фаз" за боју 2024. године - савремена, нежна боја која исцељује

Ако бисмо могли замислио наредну годину, која боја би то била? Ово апстрактно размишљање је нешто чиме се сваке године баве стручњаци Института за боје Пантоне, који разматрају какви трендови владају у високој моди, дизајну ентеријера, поп култури, али и људској психологији, а ове године су се одлучили за нијансу PANTONE 13-1023 - "пич фаз (Peach Fuzz)". Иако "peach" у преводу значи бресква, ова боја највише више подсећа на нијансу која се код нас назива бојом кајсије.
Пантоне је прогласио "Пич фаз" за боју 2024. године - савремена, нежна боја која исцељује© Canva/Анђела Ћосо

Стручњаци су одабрали "Пич фаз" након пажљиве анализе трендова у моди, дизајну, поп култури, али и психологији.

Нежна, воћна нијанса ће доминирти у визуелним уметностима наредне године, што су истраживачи са Пантоне Института закључили након пажљиве анализе трендова, али и генералног расположења јавности током кључних догађаја у свету који су обележили годину. 

"Пич фаз" се ове године више пута појавила на црвеном тепиху, већином код жена, али и код појединих мушкараца. Двејн "Рок" Џонсон је носио упечатљиво одело ове боје на додели Оскара раније ове године, а бројне модне куће, као што су "Жил Сандер" и "Гучи", су је искористиле као део овогодишњих колекција. Описана је као "савремена, нежна боја која исцељује".

"Пролазимо кроз много бурних догађаја у животу и имамо потребу за бојом која смирује", наводи Лиатрис Ајсман, извршна директорка Института Пантоне у интервјуу за Си-Ен-Ен. "То је топла, удобна нијанса, веома је тактилна. Сматрамо да је у оваквом тренутку то својство заиста важно да "додирнем" друге људе и окупимо их у свом дому."

"Суптилно сензуална, "Пич фаз" је топла нијанса брескве, која доноси осећај нежности, заједништва, сарадње. Ова привлачна боја, између розе и наранџасте, нас инспирише и пружа прилику за љупкост, опуштање, даје нам простора да осећамо, да се излечимо и да процветамо," наводи се на официјалном Пантоне сајту.

На официјалном сајту су представљени примери примене ове нијансе у различитим индустријама:

  • Ентеријер: "Пич фаз" подстиче осећај нежне топлине, било да је на зиду, декорацијама или као акценат боје на одређеном дезену.
  • Козметика: Савремена боја брескве може да "оживи" кожу, а очима, уснама и образима даје топлину. На ноктима даје утисак љупкости и романтике.
  • Одећа: Одевни комад у "пич фаз" боји нас може навести да га додирнемо, због плишаних, крзнених, меканих и луксузних текстура са којима се комбинује. Буди наша чула и подстиче комфор и топлину.
  • Дизајн амбалаже: Ова нијанса има "винтиџ" дух, али је преуређена тако да може да се примени и у савременом дизајну, тако да се може савршено уклопити у паковања и дигитални свет.

image
VV inauguration
banner