Магазин

Колико пута се у Русији слави Нова година

Руски народ, баш попут српског, слави две Нове године - једну у ноћи 31. децембра на 1. јануар, и другу, православну (Стару Нову годину како је зову), 13. јануара. Међутим, како је Русија земља контраста и рализчитости, у њој живе и многи народи који имају своју културу и обичаје. Тако се у Русији Нова година слави још најмање 6 пута.
Колико пута се у Русији слави Нова година© Canva / Alex Raths

Широка лепеза националности и култура одликују Русију већ деценијама уназад. Обичаји других народа, попут Помора, Енвеки, Чукча и других су веома занимљиви и често привлаче пажњу ентолога, историчара, демографа, али и свих нас. Када и када ове етничке мањине прослављају Нову годину?

Помори - 14. септембра

Традицију прослављање Нове године средином септембра прекинуо је руски император Петар I - до његовог доласка на власт овај празник се славио 14. септембра. Помоски народи, односно Помори, који живе на обалама Белог и Баренцовог мора, су ипак одлучили да овај датум задрже, а данас су они и једини народ у Русији који Нову годину слави средином септембра. Обележавање празника се не разликује драстично од празновања других народа - становници у градовима организују новогодишње прославе, базаре и фестивале. Иначе, по овом календару, Помори дочекују 7533. годину!

Евнеки - прва недеља јуна

Нову годину овај сибирски народ који живи на територији Јакутије и Бурјатије прославља у првој недељи јуна, а овај празник се код њих назива Мућун. На језику овог народа Мућун је време када се земља обнавља. Празновање почиње обредом чишћења Икенипке, који има 6 етапа. Последња је традиционално коло Јохарјо, које је испраћено музиком и певањем народних песама. На овим географским ширинама Нова година "пада" баш у време белих ноћи, а прослава траје и по неколико дана узастопно.

Чукче - 22. децембар

Коренити народи Чукотке нову годину прослављају у ноћи са 21. на 22. децембар, када је ноћ најдужа, а овај празник се код Чукча назива Пегитти. Свој назив празник дугује изласку истоимене ритуалне звезде која је у савременој астрономији позната по имету Алтаир. За време празничних дана, Чукче певају и играју у традициналним ношњама око ватре, а увек се држе и важног правила - разник се мора дочекати у добром расположењу и без негативних мисли.

Калмики и Тувинци - фебруар месец

Руски народи који исповедају будизам Нову годину прослављају по свом календару. Цаган Сар, кој иозначава бели месец обично "пада" у периоду између краја јануара и почетка марта, зависно од године. У местима која насељавају народи Калмики и Тувинци, први дан будистичке Нове године је обавезно нерадан да. Празник се сматра породичним, па се у домовима традиционално окупља велики број најближих људи. Тада ови народи припремају борцоке - крофне припремљене у облику животиња које се дају гостима уз најлепше жеље.

Народи Дагестана - 21. марта

Башкири, Татари и други народи Дагестана Нову годину прослављау 21. марта, а овај празник они називају Навруз, односно дан пролећне равнодневнице. Дан се сматра даном рођења новог сунца, а самим тим и нове године. Пред празник се обавезно спрема кућа и припрема много хране (јако много) хране, тако да на празничној трпези ничега не мањка. Народи Дагестана су познати по свом гостопримству, а сваке године се домаћћице надмећу која ће припремити више хране и чија ће гозба бити богатија. Весеље траје данима и обавезно су испраћена манифестацијама, песмама и играма. 

Ненци - 7. јануара

На дан када православни народи обележавају Божић, Ненци, који живе иза граница Поларног круга, празнују Нову годину. Ову традицију је руски народ задржао од својих предака. Због чега 7. јануар? Управо тог дана, по правилу, престаје поларна ноћ и на небу се појављује Сунце, а будући да је његово појављивање означавало крај "велике таме", народ га је доживео и као нови почетак. Дан се проводи у молитвама и уздржаном весељу.

image