Магазин

Деда Мраз кренуо на бајковито путовање Русијом: "У овом тренутку свако постаје дете"

Празнично расположење се све више и више осећа у ваздуху, а деца у Русији са нестрпљењем ишчекују своје дарове. До њих осмеси и пакетићи стижу право из Устјуга - града на северу Русије у коме живи Деда Мраз. Омиљени дека је своју турнеју започео пре само неколико дана, а до Нове године је планирано да посети чак 80 руских градова.

Новогодишњи дух се све више и више осећа у Русији откако је земљу обишла вест да је Деда Мраз кренуо на своје пропутовање. На турнеји дугој преко 32 хиљаде километара, чаробни декица ће посетити више од 80 руксих градова, мамећи осмехе њихових најмлађих становника, али и оних старијих, који у души никада нису одрасли.

"Деда Мраз је кренуо на велико путовање у својим чаробним возом, а турнеја по руским градовима ће трајати 64 дана", гласи вест која је обрадовала све малишане у Русији.

Магични воз креће из Устјуга, града у коме живи Деда Мраз

На своје празнично путовање омиљени дека све дечице је кренуо из Великог Устјуга, града на северу Русије, у коме и иначе живи, а међу првима ће имати прилике да га виде малишани околних градова. Датум поласка чаробни декица у плавом оделу није одабрао тек тако - 18. новембра, за свој рођендан, његова највећа жеља је била да сва руска деца буду срећна и насмејана. На једној од првих станица, малишани су Деда Мраза дочекали са великим нестрпљењем, а када су видели да се приближава његов воз, окићен попут новогодишње јелке, били су усхићени као никада пре.

"Деца су одушевљена, нарочито Деда Мразом, стајали су као омађијани и гледали га без речи. Све је прелепо", рекла је једна од присутних жена.

Неколико вагона и пуно забавног садржаја

Овај магични воз је права правцата покретна резиденција, састоји се од 20 вагона а сваки је бајковит на свој начин. У Деда Мразовом возу и деца и одрасли стварају најлепше успомене. У првом вагону посетиоце дочекује Деда Мраз, да би затим сви заједно они прешли у "вагон-бајку" у коме малишани решавају загонетке и мозгалице.

"У овом тренутку свако постаје дете, додирујући део историје и бајковите чаролије коју ствара Деда Мраз", рекао је заменик губернатора Вологодске области.

Вагони "сцена" и вагон "позориште" имају праве бине где се играју представе за најмлађе, чији су главни ликови јунаци из руских бајки и најближи помоћници Деда Мраза. За крај, ту су и бифе и ресторан у коме се служе традиционалне руске посластице и сервира чај, баш онакав уз какав и сам Деда Мраз воли да ужива у хладним зимским данима у свом ушушканом дому у Великом Устјугу.

Деда Мраз није сам - друштво му праве Снегурочка и други бајковити ликови

Посао Деда Мраза није нимало лак - на њему је да сваког малишана са којим се сусретне обрадује поклонима, али и подстакне да и наредне године буде вредан ђак и дете за пример. Зато се дужност Деда Мраза веома цени у Русији. За овакве улоге бирају се врхунски уметници, најчешће из позоришта широм земље, а конкурс је озбиљан и веома ригорозан. Сваки Деда Мраз се пажљиво бира. Међутим, он никада не иде сам.

На овој бајковитој турнеји, друштво му праве и његова унука по имену Снегурочка, као и зимски чаробњак Деда Трескун, који су ту да најмлађе посетиоце забаве и помогну Деда Мразу да подели пакетиће. Ликови из руских бајки су саставни део сваке Нове године у тој земљи још од старих времена. Тада је, према веровању, овај љупки чика у плавом оделу Нову годину спасавао од разних зликоваца, а деци делио поклончиће како би их наградио за лепо понашање. У пратњи дечјег хероја је увек била и Снегурочка са својом свитом шумских животињица.

image
VV inauguration
banner