Магазин

Качамак - омиљено јело на Балкану изазива буру на друштвеним мрежама

На друштвеним мрежама већ неко време се води полемика око тога да ли порција качамака треба да кошта 30 евра као што је у једном угоститељском објекту у Црној Гори. И док платформа Икс "гори" због ове дилеме, качамак, а посебно онај смочани и даље су омиљени доручак многим људима са ових простора.
Качамак - омиљено јело на Балкану изазива буру на друштвеним мрежама© Canva/Анђела Ћосо

Качамак је јело на ком су многи од нас одрасли. То једноставно јело се прави од кукурузног брашна, соли, воде, уља и сервира се обично уз млеко или јогурт. Овај специјалитет који је типичан за Балкан има своје варијанте на тему, али један посебно привлачи пажњу. У питању је смочани качамак, кога прати прича да га "нема доброг, ако се домаћин или домаћица не презноје док га спремају".

Специјалитет из Црне Горе није лако направити

Смочани качамак, који је веома популаран на северу Црне Горе, припрема се од брашна, кромпира и белог мрса. Смок, одакле и води име за смочани качамак, прави се од сира и кајмака. Јело је "калоријска бомба", а интересантно је јер се сир "развлачи" у тањиру. 

Такође, за припрему смочаног качамака потребан је посебан прибор - поред шерпе са дебелим дном, неопходна је повећа варјача, јер кувано тесто треба да се "туче" пуно пута.

У осталим балканским замљама, како је познато, користе се мање захтевне варијанте - састојци су сведенији, а за кување не треба физичка снага. Што се тиче Србије, код нас постоји регионална подела. База је иста, али се на северу у воду са брашном ставља излишна кашика путера, док се на југу готови са пржом. 

Цена качамака данима предмет расправе и чуђења

Неретко се изненадимо ценама на популарним туристичким дестинацијама. Јело које је веома примамљиво туристима и које је окарактерисано као национално, често мами и паре. Некада се служио на сиротињским трпезама, а данас је прича скроз другачија - једна порције качамака може да достигне цену од 30 евра, чему сведочи један јеловник који кружи мрежама. 

 

Овај податак је многима запарао уши, те корисници мрежа на духовит начин пишу на мрежама: "Мислила сам ако си слободан да ме водиш на качамак и вино у Колашин".

Такође, на другим мрежама је било и оних који су говорили да је "кафана луксуз и да није морање" и "да нико никог не тера ту да једе". 

image