Магазин

Знакови да пијете превише воде

Многи упозоравају на опасности дехидратације, поготово током врелих летњих дана, али ретко се говори о опасностима прекомерног конзумирања воде. Када је топло, често се знојимо и имамо утисак да губимо превише воде, па се многи воде мишљу: "Што више течности, то боље." Ипак, бројни стручњаци упозоравају да прекомерно конзумирање воде може довести до непожељних последица по здравље.
Знакови да пијете превише воде© Pexels/Elle Hughes

Деценијама лекари покушавају да открију која је идеална количина воде за конзумирање у току дана - да ли добро познатих осам чаша дневно, или можда десет? За сада, прецизан одговор још увек не постоји, али стручњаци сматрају да је најбоље слушати своје тело.

Другим речима, ако смо жедни, требало би да пијемо воду. Ако не осећамо жеђ, али нисмо дуго конзумирали никакву течност, онда је у реду освежити се већом количином воде. Најважније је спречити потпуну дехидратацију, поготово када се знојимо током летњих дана.

Ипак, многи могу несвесно претерати са оваквим "превентивним мерама" и конзумирати много више воде, него што је телу потребно.

Последице прекомерног уноса воде

Конзумирање превише воде може довести до опасног пада нивоа натријума у ​​крви и тада се појављује хипонатремија. Натријум делује као заштитник, регулишући где се вода дистрибуира по телу и колико се шаље у бешику, тако да је неопходно одржавати правилне нивое овог електролита.

Ситуације хипонатремије су ретке и обично се дешавају код спортиста који су изузетно издржљиви или код људи са одређеним здравственим стањем. Неки од симптома су мучнина, повраћање, главобоља, а у екстремним случајевима може доћи до конвулзија, коме или чак смрти.

Хипонатремија се не може догодити када свакодневно уносимо умерене количине воде. Наше тело ће природно "успорити" наш унос воде (осећај надутости, одлазак у купатило...). Ипак, некада се може догодити да изубимо свест о количини воде коју конзумирамо, поготово током врелих летњих дана. Како бисмо избегли "тровање" водом, неки од знакова на које треба да обратимо пажњу су:

Надимање и мучнина

Бубрези могу да излуче максимално од осамсто до хиљаду милилитара воде на сат. Све што премашује наведено ограничење почиње да "преплављује" тело, које више не може да се ослободи вишка воде. Тада ћелије набубре, да би је "прихватиле" и почињемо да се осећамо натечено и надуто, све док не смањимо унос воде, како би бубрези могли да стигну да одраде свој посао.

Поред тога, желудац пун воде код многих може да ствара осећај мучнине, коју је некада тешко препознати, јер углавном помислимо да се осећамо лоше због превеликог уноса хране, због врућине и слично. Ако пијемо више воде него иначе, а почињемо да осећамо слабост, уместо да смо освежени, онда је боље смањити дозу.

Чести одласци у тоалет

Један од најочигледнијих знакова да претерујемо са уносом воде је често прављење пауза за одлазак у тоалет. Иако је препоручљиво да се у току дана одвојимо од посла и имамо сличне мини-паузе у току дана, ако почињу да нас ометају у концентрацији и завршавању обавеза, онда је добро умањити количину уноса воде. 

Осим ометања посла у току дана, ако се редовно будимо у току ноћи због одласка у толает, овакве навике могу довести и до озбиљних поремећаја спавања, који могу само негативно утицати на расположење и здравље.

Боја урина

Многи стручњаци се слажу да је боја урина један од најпоузданијих показатеља здравственог стања појединца. Познато је да тамна боја указује на дехидратацију, али исто важи и за други екстрем. У случају да је урин веома бистар, то јест да личи на воду, онда би вероватно требало регулисати унос воде. 

Главобоља, мождана магла

Ниво натријума се благо смањује када тело постане преплављено водом, што доводи до отицања ћелија. Пошто је мозак затворен у лобањи, скоро да нема места за ширење ћелија и ствара се притисак. Тада настају главобоље, а у неким случајевима може доћи и до мождане магле.

Још увек не постоје тачни подаци о томе који ниво натријума у ​​крви узрокује ове ране симптоме (стручњаци сматрају да се вероватно разликују од особе до особе), али ако често пијемо воду и почињемо да осећамо бол у глави, онда је боље престати и сачекати да непријатан осећај прође. 

Умор и бол у мишићима

Због недостатка електролита, може се јавити бол, грчење и дрхтање мишића. Поред тога, недовољно електролита доводи до пада енергије. Ако вежбамо, пратимо редован режим исхране и спавамо довољно, али и даље осећамо велики умор, онда узрок може бити хипонатремија. Постепеним умањењем количине воде се поново могу успоставити правилни нивои електролита.

image