Магазин

Скривене стране мушке несигурности: Како се испољава и на шта се одражава

Иако су жене склоније од мушкараца анксиозности и несигурностима, велики број припадника јачег пола и даље пати од сличних стања, која се, као и код жена, често одражавају на међуљудске односе, родитељство, каријеру и друге аспекте. На које, не толико очигледне, начине мушкарци испољавају своје несигурности?
Скривене стране мушке несигурности: Како се испољава и на шта се одражава© Canva / Minerva Studio

На свету вероватно да ни не постоји особа која је 100 посто сигурна у себе, у своја знања, вештине и харизму. Међутим, оно што успешне и емоционално интелигентне особе разликује од оних које то нису јесте начин на који се са својим несигурностима носе, односно да ли раде на томе да их се на адекватан начин реше или једноставно живе са њима, хранећи их мрачним мислима.

У свету несигурности, жене су обично те које их имају више, али ни мушкарци нису поштеђени. Штавише, јачи пол је тај који се, по мишљењу многих, са несигурностима носи теже. Начина на који своје несигурности испољавају мушкарци има много, а ово су неки од мање очигледних, а ипак итекако заступљених.

Када су несигурни, мушкарци имају тенденцију да контролишу

Велики број мушкараца постаје опседнут контролом када их обузме анксиозност и несигурности. Разлог за такву реакцију јачег пола лежи у страху од непредвидивости окружења, која са сваким покушајем котроле постаје све мања, све предвидљивија. У стању несигурности, мушкарци имају тенденцију да контролишу све око себе - кућу, посао, па и њихове партнерке, што дамама неретко представља проблем, будући да се на тај начин нарушавају личне границе.

Што су несигурнији, то су склонији раздражљивости

Веома анксиозне и несигурне мушкарце лако можете препознати по степену раздражљивости, а што су иритабилнији и склонији испадима беса, то је и степен несигурности у себе већи. Несигурног мушкарца из такта може извести и најмања ситница - деца која се гласно играју у другој соби, нотификације на телефону партнерке које стижу у размаку од неколико секунди, па чак и олуја која је одједном кренула, а он само што је опрао ауто. Реакција на екстерне стимулусе је код њих далеко израженија и непредвидљивија, а у неким ситуацијама чак и на граници да постане застрашујућа.

Ригидност у размишљању и поступцима одликује несигурног мушкарца

Несигуран мушкарац ће сматрати да је само његово мишљење и поступање исправно. "Биће како ја кажем или неће бити никако" став је који најсликовитије приказује таквог мушкарца. Услед своје несигурности, мушкарац не допушта другима да буду у праву, он не сме ни себи, а ни другима признати да је погрешио, што у великом броју случајева води ка конфликтима. Суживот са несигурним мушкарцем може бити веома изазован, а ригидност се огледа у свим аспектима - у партнерском односу, родитељству, па и пријатељствима.

Несигуран мушкарац има јако мало пријатеља

Мушкарци који су анксиозни и несигурни често имају потешкоће у проналажењу, а још више - одржавању пријатељских односа. То не значи да ни са ким не успевају да се повежу и имају близак однос, већ да за њих и окружење то представља прави изазов. Они су непрестано у вртлогу сопствених мисли шта ће неко о њима да мисли, хоће ли доживети неку врсту осуде или можда бити процењени као неко ко нема никакву вредност. Са таквим виђењем себе, несигурни мушкарци најчешће одржавају тек поједине односе, са пословним партнерима, колегама или друштвом из краја са којима се комуникација своди на површне теме.

Несигурност мушкарца се одражава и на сексуалне односе

Осим што се сусрећу са еректилном дисфункцијом и прераном ејакулацијом, као последицама сопствене негативне слике о себи, несигурни мушкарци имају и проблема са ступањем у интимне односе. Уместо на ужитак, њихове мисли усмерене су искључиво на то да ли довољно добро изгледају, да ли су довољно добри у кревету и да не изневере своју партнерку. Фокусирани на ове ствари, они немају спонтаност и потребан степен опуштености, па је и секс досадан, без трунке страсти.

image