Магазин

Лепи људи могу бити врло усамљени и несрећни

Бити леп/а, то јест уклапати се у друштвени стандард лепоте, доноси бројне повластице. У исто време, лепота може бити узрок усамљености, депресије или осећаја ниже вредности.
Лепи људи могу бити врло усамљени и несрећни© Unsplash/pawel szvmanski

У свету у коме се лепота изузетно вреднује, многима је тешко да поверују да физички привлачне особе могу имати бројне потешкоће, изазване управо њиховим атрактивним изгледом. Бројне статистике показују да лепи људи имају бројне повластице у друштву, на послу, у љубавном животу...Ипак, лепота је мач са две оштрице, јер може бити и узрок многих потешкоћа које утичу на ментално здравље појединца.

Површни људски односи

Сигурно је да физички привлачне особе могу привући више пажње и оформити бројна пријатељства и љубавне везе кроз живот, али тада настаје питање кванититета и квалитета наведених међуљудских односа. Многи људи су само заинтересовани за лепе људе јер их подсвесно привлачи само њихов изглед, што може спречити развој дубље емотивне конекције.

Због тога, особе које су претерано идеализоване због свог изгледа могу бити врло усамљене и патити од осећаја ниже вредности. Када је изглед "главни" атрибут појединца, свест о сопственим врлинама или чак праве личности се може пореметити, што доводи до многих несигурности или чак депресије и кризе идентитета.

Непријатељски настројена околина

Лако је слушати и поверовати у многе бенефиције које лепи људи добијају кроз живот, али у многим случајевима, управо та лепота може бити и повод за непријатне друштвене ситуације и конфликте с људима.

Завист од стране других, поготово у академском или радном окружењу, може имати веома негативне последице и довести до одбацивања од друштва или чак озбиљног емотивног злостављања. Када не постоји конкретан разлог за несугласице и сукобе, онда је вероватно љубомора једини (и довољан) разлог.

Таленти и труд се занемарују

Због веровања да привлачни људи добијају бенефите у свим животним сферама, поготово професионалној и образовној, само због свог изгледа, њихов искрено уложени напор и пожртвовање се често могу игнорисати. Без обзира на количину труда који је уложен, увек постоје они који ће веровати да лепи људи лакше долазе до успеха, јер други желе да им удовоље.

Долази до многих предрасуда, поготово за жене у пословном свету, јер многи не желе да поверују да особа (којој у већини случајева завиде) може имати и физичку лепоту, али и добре радне навике и образовање.

Избегавање

Лепота може да привлачи, али и изузетно одбија друге људе. Звучи парадоксално, јер сви теже ка естетски привлачним стварима (чак и реченицама), али лепи људи често не могу лако стећи пријатеље и познанике, јер их људи активно избегавају.

Лепо лице људима може деловати застрашујуће, поготово када особа није нарочито екстроветна, што многи повезују са снобовским ставом и надменошћу. Због тога атрактивне особе често осећају одређен притисак, морају да доказују да нису само лепо лице, већ особа која има емотивну дубину, интересовања, хобије...

 

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner