Магазин

Дечак од 13 година победио Тетрис и са резултатом 999.999 ушао у историју

Тринаестогодишњем дечака Вилису Гибсону из Оклахоме пошло је за руком нешто што никоме у историји није: да игрицу Тетрис пређе, односно победи. До сада је овако нешто успело само софтверима са вештачком интелигенцијом.
Дечак од 13 година победио Тетрис и са резултатом 999.999 ушао у историју© DALL-E by ChatGPT

Историја игрице Тетрис датира још из 1984. године, када је руски програмер Алексеј Пажитнов дошао на идеју да дигитализује тада популарну мозгалицу "Тетрамино" и пребаци је на компјутер "Електроника-60". Од тада, па све до данас, никоме осим софтверима са вештачком интелигенцијом није пошло за руком да алгоритам победи. Никоме, осим тринаесторогишњем Вилису Гибсону из Оклахоме.

"Скор" 999.999 за упис у историју

У видео снимку који документује историјску победу, а који је објављен у уторак, 2. јануара 2024. године на његовом налогу на Јутјубу, тинејџер из Оклахоме, који игрицу игра под корисничким именом @Blue Scuti, након отприлике 38 минута стиже до 157. нивоа. У том тренутку, будући да препознатљиви геометријски облици јарких боја падају са врха екрана превише брзо, дечаку се чини као да је повукао погрешан потез: "Ох, погрешио сам", узвикује он верујући да је то последњи блок.

Међутим, након тог потеза он се ипак "опоравља": "Молим вас, срушите се", обраћа се дечак игрици у нади да ће ипак наставити да игра. Блокови се ипак поклапају и још једна линија нестаје са екрана. Само тренутак касније, екран игрице се замрзава, што, де факто, означава победу, а тинејџер узвикује "О мој Боже! да! Онесвестићу се. Не осећам руке!". На екрану се приказује резултат 999.999.

"То никада није успео један човек"

Винс Клемент, председник светског шампионата у класичном тетрису је овај подвиг прокоментарисао у интервјуу за Њујорк Тајмс: "То никада раније није урадио човек. То је у суштини нешто за шта су сви мислили да је немогуће до пре неколико година." Наравно, овакав резултат захтевао је много труда и вежбања. Дечак је своју вештину усавршавао пуне две године, проводећи испред екрана и по 20 сати недељно.

Своју историјску победу Вилис је посветио покојном оцу Адаму, који је свет напустио пре само месец дана. Захваљујући њој, он је постао један од најбољих такмичара у Тетрису у земљи. Идеју да се посвети управо овом "спорту" Вилис је добио на платформи Јутјуб где је први пут угледао игрицу, а управо на њој је објавио и своју историсјку победу.

image