Магазин

Мачка у џаку: На којим аутомобилима се најчешће враћа километража

Годишње истраживање популарног сајта КарВертикал открило је код којих се то аутомобила најчешће враћа километража. на списку су се нашли и популарни модели попут Рено Лагуне, Порше Кајена и Ренџ Ровера, а просечно се километража враћа за скоро 80.000 пређених километара.
Мачка у џаку: На којим аутомобилима се најчешће враћа километража© Canva / Tero Vesalainen

Тржиште половних аутомобила у Србији је, као и у другим европским земљама, захваљујући савременим алатима постало транспарентније у последњих неколико година. Међутим, и поред тога, купујући половно возило, ризик да се добије мачка у џаку је висок.

Враћање километраже један је од најучесталијих видова преваре којим се продавци половних аутомобила служе, а захваљујући истраживању компаније за аутомобилске податке КарВертикал, сада имамо и јасну (или јаснију) слику која су возила најчешће предмет малверзација.

Истраживање је обухватило реалне извештаје о историји аутомобила које су корисници сајта гегерисали у периоду од новембра 2022. до новембра 2023. године, а на списку су се нашли и популарни модели које на српским улицама срећемо свакодневно.

На овим возилима се километража најчешће враћа

Аутомобил марке Рено Лагуна, кога на улицама наше земље можемо срести и по неколико пута дневно, заузео је неславно прво место на списку аутомобила којима се најчешће враћа километража. Од свих проверених модела на платформи компаније, чак 13,5 процената возила те марке је имало враћену километражу. Другим речима, свака седма Лагуна на "сату" има мање пређених километара.

Одмах иза Лагуне нашао се луксузни Порше Кајен са 9,9 процената, док је тик иза њега и популарни минивен који се такође често среће на нашим улицама, Опел Зафира, са 9,6 процената. Иза њих је и Алфа Ромео 159 са 6,1 посто, као и Ленд Ровер Ренџ Ровер са 6 посто. У ТОП 20 аутомобила којима се најчешће враћа километража нашло се чак 4 модела француског произвођача Рено.

"Код 5,29 посто свих аутомобила проверених на КарВертикал-у у Србији километража је премотана. Просечна вредност враћања износи више од 77.000 километара", истакао је Матар Бузелис, шеф комуникација у тој компанији.

На аутомобилима премијум класе се километража ређе враћа

Подаци које је анализирала компанија указују на то да су аутомобили економске класе далеко подложнији штеловању километраже, док су возила премијум класе сигурнија за куповину, макар када је овај параметар у питању. Од ТОП 20 возила са највише враћања километраже у Србији, 13 су возила економске класе, док 7 важи за премијум моделе. 

Наравно, из приложеног се може видети да ни Порше Кајен, који важи за премијум аутомобил, није имун на овај вид преваре, као ни Ленд Ровер, Мерцедес, Ауди или Волво. Најсигурније возило, односно возило са најмање враћања километраже у прошлој години био је Пежо 208, хечбек француског порекла. Од укупног броја проверених аутобомила те марке, само 3,6 посто је имало враћену километражу.

image