Магазин

Кронштадт - град у граду, под заштитом УНЕСКА који је чувао срце Царске Русије

Од почетка 18. века Кронштадт је важио за једну од најзначајнијих руских тврђава, а његова основна функција била је да чува Санкт Петербург од непријатељских напада. Страхопоштовање које су други народи имали према руској војсци насликано је чак и на грбу овог града на острву Котлин, где се Кронштадт налази. Данас овај град у граду, који припада Санкт Петербургу, једна је од највећих туристичких атракција, а због своје лепоте и богате историје он је уврштен и у списак Светске баштине УНЕСКА.
Кронштадт - град у граду, под заштитом УНЕСКА који је чувао срце Царске Русије© Wikimedia Commons / Вячеслав Ребров

У састав Санкт Петербурга данас улази 9 градова и 21 приградско насеље, а један од најпознатијих и најупечатљивијих градова свакако је Кронштадт. Настао још почетком 18. века по наређењу императора династије Романов, овај град имао је и важну мисију - да одбрани Санкт Петербург од непријатељских напада. 

Кронштадт - град, острво, лука и тврђава

Град Кронштадт се налази на острву Котлин у Финском заливу, а његова површина износи око 22 квадратна километра. Због свог јединственог географског положаја, острво је запало за око још руском императору Петру Великом, који је у њему видео велики значај. И тако је 1704. године он решио да од овог острва направи утврђење које ће служити као пунк заштите Царске Русије и Санкт Петербурга.

Од тог тренутка, на острву Котлин је почела изградња свих важних грађевина - царског дворца, објеката који ће се користити за становање војника, бродоградилишта и тврђаве. Све ово је морало бити испраћено и одговарајућом инфраструктуром, те су се и путеви градили упоредо. За јако кратко време, Кронштадт је постао једна од најважнијих лука у том делу Русије.

Морски Никољски храм - бисер Кронштадта

Један од најлепших православних руских храмова, Морски Никољски храм, налази се управо у Кронштадту, а он се уједно сматра и последњим и најкрупнијим морским храмом који се изградио у време Царске Русије. Први пут се његова изградња спомињала још давних 30-их година 19. века, али је од идеје до постављања првих темеља прошло пуних седам деценија.

Саграђен од белог камена и украшен позлаћеним куполама, овај храм је испрва требало да буде споменик поморцима који су своје животе изгубили у биткама, бранећи руску земљу. Касније је његова намена преиначена, а храм постао јавно добро које припада Руској православној цркви. Прва литургија одржана је тек 2005. године, а од тада се редовно одржавају богослужења.

Котао и светионик - главни симболи града Кронштадт

Сагласно легенди, назив острва Котлин, на коме се налази тврђава Кронштадт, потиче од речи котао, који су на ватри оставили Швеђани који су у паници почели да беже када су видели да долази руска војска.

Друга верзија је да је острво названо Котлин јер личи на котао, односно грло Финског залива. Било како било, реч котао је дефинитивно у корену назива острва Котлин и баш због тога краси и грб овог града.

Још један, не мање важан симбол града јесте светионик, и то не било какав, већ украшен венчаном круном. Овај симбол граду је доделио још његов оснивач, цар Петар I, који га је замишљао и као престоницу руске флоте. 

Значај и лепоту Кронштадта препознао и УНЕСКО

Кроз бурну историју, Кронштадт је бранио руску земљу безброј пута, а значај овог града, који данас улази у састав Санкт Петербурга, био је и остао немерљив. Данас, након дуге и турбулентне прошлости, он представља једну од најпознатијих и најпосећенијих туристичких атракција у овом делу Русије.

Због своје лепоте, историјски центар Кронштадта је 1990. године уврштен у списак Светске баштине УНЕСКА, а скоро две деценије касније, 2009. године добио и почасни статус Града војничке славе.

image