Магазин

Колобок: Наивни лик из руске бајке који је децу научио важну животну лекцију

"Колобок, Колобок, појешћу те" - чувена је реченица коју изговарају ликови у руској бајци о истоименом јунаку. "Немој ме појести, отпеваћу ти песмицу", одговара он, мислећи да ће овај одговор како би сачувао живу главу. Ко је Колобок, одакле он потиче, због чега сви желе да га поједу и ко му на крају "долази главе"?
Колобок: Наивни лик из руске бајке који је децу научио важну животну лекцију© DALL-E by ChatGPT

Један од омиљених јунака руске књижевности, Колобок, је светлост дана угледао први пут још давне 1873. године. Од тада, па све до данас, уз њега је одрастало небројано много генерација. Колобок је послужио чак и као инспирација за истоимени балет и краткометражни анимирани филм.

Ко је Колобок и ко све хоће да га поједе

Колобок је, како каже легенда, послат на земљу као дар од божанстава једном старијем пару који је туговао у самоћи. Симпатичан, мио, округлог облика и жут попут Сунца, његов једини задатак је био да унесе радост и весеље у суморне дане баке и деке.

Међутим, уместо да испуни свој циљ на Земљи, несташни Колобок креће на пропутовање, котрљајући се до бесконачности путељцима кроз шуму. У свом путешествију, он наилази на бројне шумске животиње, које видевши укусан залогај, једва одолевају искушењу.

"Колобок, Колобок, појешћу те" изговарају прво зец, затим вук, а потом и медвед. "Немој ме појести, отпеваћу ти лепу песмицу", одговара он.

Све њих Колобок очарава својом песмом и наставља путовање даље, верујући да је безбедан докле год успева да шармира животиње које му се нађу на путу. Ипак, овај трик "не пролази" код лукаве лисице, коју среће након медведа. 

Мали јунак, велика лекција

Покушавши да на исти начин "купи" слободу, Колобок и њој пева песмицу. Стара и наглува, лија му каже да се попне на њену њушку, не би ли га боље чула. Наиван и нимало свестан опасности, Колобок скаче и поново пева песмицу.

"Скочи на језик, не чујем те", каже лисица. Он скаче на језик, мислећи да ће га она стварно тако боље чути - и бива поједен!

Због своје дивне нарави и неискварености, овај јунак руских народних бајки је одмах освојио срца свих чланова породица. Ипак, његов лик, иако измишљени, носи снажну поруку: наивност скупо кошта, а странцима никада не треба веровати.

Претеча Тулског медењака или палачинки које се пеку за Масленицу

У савременој историји Русије сматра се да је Колобок потекао из Уљановске области, међутим, многи истраживачи, културолози и етнографи се са овом претпоставком не слажу. Поједини су мишљења да је овај љупки округли "колачић" настао још у 15. веку и да је он у ствари претеча Тулског медењака (прјаника). 

Други ипак верују да је Колобок "прародитељ" палачинака које се традиционално пеку за руски празник Масленица. Откуд то да су баш палачинке постале традиционално јело током Масленице? Одговор лежи у историји: палачинке су од давнина представљале сунце (јер су округле и жуте), а према предању, преци су се клањали богу сунца, коме су, у знак захвалности, приносили палачинке.

image