Магазин

Због чега нам, када је напољу мраз, готово увек цури нос

Да ли сте приметили да нос почне да вам цури чим крочите напоље, на хладноћу и ветар? Не брините, минималне су шансе да сте се одмах прехладили. У позадини овог феномена крије се наша анатомија, а објашњење је и више него логично.
Због чега нам, када је напољу мраз, готово увек цури нос© Canva / Rido

Изашли сте из топлог стана на улицу, прошли тек неколико корака и већ вам цури нос? Пре свега да напоменемо да нисте усамљен случај - ова појава се јавља код 96 процената људи. Да ли ово значи да сте стигли да се разболите за само неколико минута на хладноћи? Врло вероватно да не - шансе да сте за тако кратко време успели да назебете су готово равне нули.

У чему је онда проблем и због чега нос "процури" чим крочите на хладан, зимски ваздух?

Нос цури због начина на који функционише 

Многи су навикли да цурење носа повезују са прехладом, али у стварности ова појава, које се стручно назива ринореја, може бити испровоцирана и другим факторима. Најбаналнији, а зими најучесталији јесте хладан и сув ваздух. Наш нос функционише тако што ваздух који удишемо чини топлијим и влажнијим, и ово је неопходно како он не би иритирао ћелије дисајних путева и плућа. 

Када температура напољу пада, пада и влажност ваздуха. Због разлике у температури (напољу може бити и -5, -10 степени, а у носу и до 30 степени више), ствара се конденз. Будући да су ноздрве те кроз које топао ваздух излази напоље, на њима се и скупља највише влаге, све док се не формирају капљице које немају где, него напоље. Отуд се и јавља цурење носа које нас све толико мучи у хладном периоду године. 

Колико течности губимо кроз нос

Веровали или не, научници су установили дау хладним месецима наш организам може изгубити између 300 и 400 милилитара течности, и то само кроз нос! Међутим, ова течност по свим карактеристикама више подсећа на воду и никако се не може упоредити са оним што нам отежава дисање када смо болесни. 

Према истраживањима алерголога Националног института здравствене заштите, температура ваздуха у задњем делу носа обично варира око 26 степени Целзијуса, док у појединим случајевима може ићи и до 30. подељка. Влажност ваздуха у носу је скоро 100 посто, независно од влажности ваздуха напољу. 

image