Магазин

Ђумбир јесте здрав, али не смеју сви да га конзумирају

Ђумбир је једна од најздравијих намирница и има бројне здравстве предности - јача организам и имунитет, помаже при варењу, снижава холестерол. Ипак, ова намирница није за сваког, а посебно не за пацијенте који пију лекове против високог притиска.
Ђумбир јесте здрав, али не смеју сви да га конзумирају© freepik

Чудотворни корен ђумбир не само да ће јелима дати посебан љуткаст шмек, него ће доказано да "подигне" организам. Наиме, ова биљка се показала одличном у регулацији пробавних сметњи и надимања, побољшању циркулације, ублажавању болова у мишићима, сузбијњу главобоље, а позитивно утиче на имунитет.

Није изненађујуће што се препоручује код многих здравствених стања, али постоје особе које морају бити опрезне у његовој конзумацији.

"Док се ђумбир генерално сматра безбедним, у одређеним случајевима мора да се ограничи његов унос или да се у потпуности избегне. Највећа брига је за оне особе са поремећајима крварења, као што је хемофилија, где се крв не згрушава како треба. Ђумбир има благе антикоагулантне особине, што значи да може повећати ризик од крварења", каже доктор Кајл Сталер, а пише Вел енд Гуд.

Због своје антикоагулантне природе, свако ко узима лекове за разређивање крви мора да буде опрезан: "Комбиновање ђумбира са оваквим медикаментима може да доведе до претераног крварења или модрица", истиче Сталер.

Студије показују да је ђумбир ефикасан у сузбијању мучнине код трудница, али постоји могућност да мора да се ограничи количина. Антикоагулантни ефекти могу мајку да доведу до већег ризика од побачаја, па је најбоље консултовати се са лекаром о дозвољеним количинама. 

Ђумбир и лекови против високог притиска не иде заједно

Ђумбир може снизити крвни притисак, што само по себи није забрињавајуће. Међутим, у одређеној ситуацији треба да имамо на уму речи лекара: "Ако узимате лекове за контролу високог крвног притиска, комбиновање истих са ђумбиром може додатно да смањи ниво крвног притиска и да потенцијално изазове прекомерно снижавање крвног притиска", каже др Сталер и наглашава да су потребна додатна истраживања у овом домену.

Опрезни треба да буду и дијабетичари

"Ђумбир може да снизи ниво шећера у крви, тако да особе са дијабетесом треба да пажљиво прате ниво глукозе у крви ако конзумирају велике количине или узимају суплементе ђумбира", каже др Сталер.

Такође, особе које имају проблема са желудачном киселином треба да буду опрезне са уносом биљке: "Ђумбир може изазвати жгаравицу и погоршати рефлукс желуца", каже лекар Руберн Чен.

Колико ђумбира највише смемо да једемо 

Већина људи може безбедно да једе ђумбир, али не сме да претерује, наглашавају лекари.

"Особе који су у опасности од прекомерног крварења требало би да ограниче унос на највише четири грама дневно, док труднице на највише један грам дневно", каже др Сталер. Доктор саветује да они који имају проблема са рефлуксом киселине треба да узимају мале дозе како би смањили нежељене ефекте".

Стручњаци препоручују се свакако поразговарамо са доктором пре него што започнемо било који режимом суплементације, без обзира да ли имамо потенцијалне контраиндикације или не.

image