Магазин

Ђумбир - лек за стомак након празничног преједања

Људи су користили ђумбир у кувању и медицини још од антике. Популаран кућни лек против мучнине и болова и надимања у стомаку, решава и многе друге здравствене проблеме
Ђумбир -  лек за стомак након празничног преједања© pixabay/Ajale

Верује се да су Индијци и Кинези пре 5.000 година били први који су гајили и користили корен ђумбира. Већ у првом веку нове ере, продавци доносе ову биљку до Медитерана. Колико је ђумбир био редак и вредан, сведочи податак да је у 14. веку само пола килограма ове биљке имало вредност као једна овца. Преко 2.000 тона сушене биљке стиже у Европу као помоћ за лечење куге, средином 16. века. Након тога све чешће се налази као зачин током ручка, поред соли и бибера.

У Великој Британији у 19. веку појављује се као састојак пива, а све чешће се појављује у кулинарству па се може пронаћи на многим трпезама широм света. Поред коришћења у кулинарству, људи обично користе свеж или сушен ђумбир у биљном чају, а неки узимају суплементе од ђумбира због могућих здравствених користи.

Доказано је добар у елиминисању пробавних сметњи и проблема као што је надимање. Помаже елиминацију гасова, опушта и умирује цревни тракт, па га многи сматрају једним од најбољих природних лекова за опште дигестивне проблеме. Историјски гледано, ђумбир се користио за ублажавање свих врста мучнине, од мучнине приликом кретања (посебно у вожњи) до јутарње мучнине током трудноће. У последње време користи се и за сузбијање мучнине након хемотерапије.

Истраживања на Универзитету Корнел откриле су да активни састојци у ђумбиру, названи "гингероли", помажу у спречавању абнормалне коагулације крви, омогућава да крв слободно тече и тиме се побољшава циркулација. Ово такође објашњава зашто се у источној медицини ђумбир вековима користио као стимуланс либида.

Мала количина ове биљке помаже у регулацији инсулина. Само два грама ђумбира у праху, смањила су ниво шећера у крви за 12 посто код људи који су имали дијабетес типа 2, показало је истраживања из 2015. године. Ово је само један од разлога што се у многим савременим дијетама ова биљка користи за регулацију тежине.

Ђумбир је такође снажан антиоксиданс, показало се да помаже у ублажавању болова у зглобовима и мишићима, а користи се и као помоћ у лечењу мигрене.

У Србији се ђумбир највише користи као чај код прехлада или болова у грлу, лако се припрема, а уз мало лимуна и меда помоћи ће код првих симптома грипа.

 

 

image
VV inauguration
banner