Магазин

Ове популарне предмете за кување не одобравају професионалци

Вероватно сви имамо у кухињи неки апарат или помагало која чами у углу висећег дела. Купили смо га мислећи да ћемо захваљујући њему увести "револуцију" у нашем кувању, али заправо је постало још једно сметало које заузима простор. Да не бисмо дошли поново у такву ситуацији, кухињски стручњаци саветују које популарне кухињске комаде и посуђе не треба да купујемо, јер можемо без њих.
Ове популарне предмете за кување не одобравају професионалци© Becca Tapert/unsplash

Свако ко се бави кувањем, често инспирацију за јела тражи на Инстаграму или ТикТоку. Поред намирница, рецепата, иновација, упознајемо се и са многим модерним кухињским предметима. На први поглед, ови предмети нам се могу учинити да би били веома корисни, али кувари и шефови доводе у питање њихову ефикасност.

Стручњаци су посебно скептични према посуђу или апаратима који су дизајнирани само да заврши један кулинарски задатак. Према њиховим речима, често се могу заменити предметима које већ имамо у кухињи.

У наставку прочитајте које уређаје кувари и шефови не препоручују да купујемо.

Сецкалице за воће и поврће

Ако знамо основно баратање са кухињским ножем, сецкалице су онда бескорисне и заузимају драгоцен простор, кажу кувари: "Ови кухињски уређаји, који имају само једну функцији се ређе користе. Слични "кухињски геџети" као што је сецко, обично замењују оно што би се могло сматрати основном вештином рада са ножем, и боље је само да користите нож него да затрпате кухињу са још пластичног смећа", каже кувар Мануел Хјуит.

Преса за бели лук

Овај помоћи предмет је намењен искључиво за гњечење чена белог лука, па га професионалци не виде као битан алат: "Када га ставите, чен белог лука излази из ивице и преси је потребно доста времена да је очистите. Уместо тога, само изгњечите лук", саветује шеф кухиње Скот Смит.

Електирчна шерпа за кување пиринча

Овај уређај је веома популаран међу "обичним" људима, али он ипак није препорука професионалаца: "Електричне шерпе за кување пиринча или га прекувају или не кувају све равномерно. Пиринач је деликатан и захтева пажњу. Препорука је да кувате пиринач на традиционални начин", каже шеф Оскар Гонзалес, а пише Хаф пост.

Лонац за кување под притиском

Иако се често сматрају класицима у кухињи, њихова употреба није једноставна: "Ако није подешен на одговарајућу температуру, храна неће бити лепо припремљена. А друго, ако није добро затворен, овај лонац може и да нас повреди", каже кувар Џејсон Голдштајн.

Вишенаменски тигањи

Посуђе у ком може да се пече, кува, пржи, кува на пари нису најбоља опција за кување. Наиме, професионалци истичу да је проблем у преносу топлоте: "Ово може бити значајан недостатак за рецепте који захтевају прецизну контролу температуре", наглашава Кевин Асхтон, кулинарски саветник.

Мини блендери

Блендер који је величине за један напитак може да делује веома привлачно да га купимо и многи их оцењују да су одлични за прављење смутија. Ипак, као мана истиче се што не пружају различите брзине мућења, што се одражава на текстуру смутија.

image