Магазин

Да ли је боље пећи јела у стакленим или металним посудама

Када је у питању печење колача или кора за торту, пола посла "одрађује" добро посуђе. Неки користе металне плехове, други ватросталне чиније, трећи силиконске калупе. У мору избора, како да знамо које суђе за рерну је најбоље?
Да ли је боље пећи јела у стакленим или металним посудама© Henry & Co./unsplash

Припремање и печење пита, торти или колача је посебно актуелно око празника. Да би све било савршено није битна само техника спремања, већ и посуђе у коме се спрецијалитети пеку. Ипак, које посуђе за рерну је најбоље? Одговор на ово питање су дали мастори заната и сложили су се да избор треба да "падне" на металне плехове или пекаче.

У књизи "Ван тин Бејкс", Ед Кимбер појашњава да му је за све врсте јела довољна само једна алуминијска посуда за печење величине 9x13 центиметара са ивицама високим најмање два центиметра. Истиче да је алуминијски пекач за њега је ултимативна посуда за печење.

"Релативно је јефтина и ако је добро одржавате, дуго ће потрајати. Алуминијум је одличан проводник топлине што значи да ће храна бити равномерно печена, а такође не рђа", написао је.

Предност металног посуђа за рерне истиче и "фуд стајлист" Јоси Арефи која каже да су "металне посуде практично неуништиве" и да "четвртасти плехови обезбеђују одличне углове од 90 степени који дају битан естетски моменат јелу".

Алуминијске посуде су одличне за торте, пите, хлебове. Метал се загрева брже од стакла и самим тим се брже диже тесто и поспешује хрскава текстура.

Ватросталне чиније су добар избор када припремамо лазање или мусаку

Стаклено посуђе за печење је, у поређењу, теже од алуминијума и скупље. Пошто је стакло изолатор, а не проводник, оно се споро загрева, али, када се загреје, задржава ту топлоту дуже, пише Бон Апетит. Ово може довести до неравномерног печења - док се унутрашњост испече, спољашњост је често препечена, сува или тамна. Ипак, може да се користи за спремање лазања, сложенаца или мусака.

image