Магазин

Легенда о главном руском дезерту: Медовик је "рођен" на царском двору

Прстохват жеље за доказивањем, кашика меда и пуна шоља неискуства - главни су састојци за најпознатију руску торту, Медовик. Ово ремек-дело посластичарства настало је сасвим случајно на царском двору, када је млади кувар, у жељи да одушеви царицу, направио торту са медом ни не слутећи да је то једина намирница коју она не воли. Ипак, све се добро завршило - императорки се посластица толико допала да ју је уврстила у стални мени, а кувар је добио премију као подстицај да и даље бриљира.
Легенда о главном руском дезерту: Медовик је "рођен" на царском двору© Canva / Lesyy

Историја прављења дезерата са медом своје корене вуче још из времена древних цивилизација Египта, Грчке и Рима. Тада се мед користио не само ради побољшања укуса, већ и као природни конзерванс, захваљујући коме би слаткиши дуже остајали свежи и јестиви.

Први рецепт за дезерт са медом је био веома једноставан: у брашно се додавао мед и таква смеса остављала неколико недеља да тесто надође. Потом би се "лепињице" пекле у пећима и тако јеле уз неки окрепљујући, најчешће биљни напитак.

Од тада се ова посластица са медом усавршавала још неколико векова, али зато данас имамо Медовик - легендарну торту која је један од најпознатијих бисера руске традиционалне кухиње. Око ове торте постоје бројне легенде, а најпознатија од свих везује се за руски царски двор и период пре нешто више од два века.

Како је Медовик "рођен" на руском царском двору

Медовик какав данас постоји настао је 1820-их година у кухињи руског императорског дворца. Тако макар каже легенда. Јелисавета Алексејевна, супруга цара Александра I, никада није волела мед, а сваком новом кувару је већ првог дана стављано до знања да је то једина намирница коју треба да избегава у широком луку у припреми јела.

Међутим, једног дана се у кухињи појављује нови кувар-посластичар, чије име и презиме до данас није откривено, а коме су старији кувари просто заборавили да пренесу ову важну информацију. Желећи да се докаже, млади кувар је направио торту са медом. Свако је добио по парче, па тако и императорка, а речи хвале су се само низале. Сви су били одушевљени овим посластичарским ремек-делом!

Тек након што је торта послужена, кувар је сазнао да царица не воли мед

Тек након што су сви пробали торту, покренула се дискусија о томе шта је чини толико кремастом и укусном. Набрајајући састојке, кувар је споменуо и мед, након чега су сви, па и сама императорка занемели! Па, како мед када је то једина намирница која се на царском двору не једе?

Будући да младић није о томе ништа знао и да грешка није намерно начињена, реакција царице је била и више него позитивна. Она је признала да заиста никада није појела ништа тако укусно и тражила да се младом (и храбром) кувару уручи специјална премија. Тако је Медовик постао омиљени дезерт царске породице, а све до данас је задржао титулу једне од најбољих посластица Русије.

image