Магазин

Како су руске торте добијале своја имена

Руси су велики поштоваоци слаткиша – разноразних колача, торти и чоколаде, а готово увек се уз традиционално испијање чаја послужи и нешто слатко, па макар и само да се мало "заголица" непце. Своје занимљиве називе руски слаткиши често дугују европским градовима који сада поред богате културе могу да се похвале и "слатким" придевом.
Како су руске торте добијале своја имена© Canva / bhofack2

Пред руским куварима историјски су стајали важни задаци: не само да су они морали да направе слаткише који ће се топити у устима императорских породица а касније и народа, већ и да својим креацијама надену адекватно име које ће лако да се памти и непогрешиво асоцира на њихових руку дело. Тако у Русији постоје Лењинградска, Кијевска и Прашка торта, а који су још градови послужили као инспирација куварима за њихове колаче и торте – откривамо у наставку.

Минска торта – слатке печуркице на кишној пољани

По главном граду данашње Белорусије, а тадашње Белоруске ССР, руски кувари назвали су занимљивог облика воћну торту која је настала седамдесетих година прошлог века у једној од совјетских кухиња, а поред овог доста традиционалног назива, он има још два, у народу популарна имена: Печуркице или Јесен. Своје несвакидашње народско име Печуркице дугују самом изгледу ове укусне композиције: торта по облику подсећа на шумску пољану после кише која је украшена бројним, печуркама које ничу из земље. Данас се ова торта може пронаћи тек у понеком ресторану хотела или посластичарници, а заменили су је популарне "умањене" верзије – ситни колачи у облику печурака.

Лењинградска торта – коњак и чоколада за непоновљиви укус

Једна од најбољих руских торти која се прославила и изван њених граница своје име добила је по северној престоници, а сматра се да је она била својевремено конкуренција свима омиљеној Кијевској торти о којој ће кансије бити речи. У основи ове баршунасте посластице су коре са коњаком и чоколадна крема, док је на врху торта декорисана кремастим цветићима и чоколадном глазуром. О популарности ове торте сведоче и житељи некадашњег Совјетског Савеза, који памте како су у редовима стајали испред продавница када би се Лењинградска торта појавила на рафовима. На срећу, совјетска времена и овакве несташице остали су у далекој прошлости, а данас се легендарна торта може пронаћи готово на сваком кораку.

Кијевска торта – заборављена беланца која су исписала историју совјетског посластичарства

Ова ваздушаста "расподија укуса" како је неки називају настала је давне 1956. године у фабрици слаткиша у данашњој престоници Украјине, а заслуге за ову торту припадају Надежди Черногор, која је у том тренутку имала једва 17 година живота и тек почињала своју каријеру у посластичарству. Кијевска торта у њеној кухињи родила се сасвим случајно: млада Надежда је једном заборавила да одвојена беланца стави у фрижидер, а како је руководство не би грдило због ове несмотрености, она је брже боље направила кремасту торту у коју је убацила жуманца која су јој остала. Када је торта била готова, а Надежда послужила колеге и надређене, сви су остали одушевљени – млада девојка не само да је избегла казну, већ осмислила и понос совјетског посластичарства.

Торта Москва – омиљена торта руских космонаута

Руска посластичарска сцена била би незамислива да на њој нема торте посвећене главном граду Русије, Москви, а ово ремек-дело од три ваздушасте коре између којих се налази чоколадни, ванила и фил са укусом јагода дуго времена је тражило свој пут до срца потрошача који су свој избор готово увек заустављали на Лењинградској или Кијевској торти. Ова неправда исправљена је тек 2015. године када су московски посластичари одлучили да торту "унапреде" додавши у коре лешник и популарно ушећерено млеко "сгушчонку". Оваква верзија брзо се допала Русима: сада се у готово сваком кафићу или ресторану торта Москва налази међу најпродаванијим слаткишима, а колико је укусна сведочи и чињеница да улази у састав специјалног менија за космонауте!

image